Lloret de Mar, seu de la jornada sobre Seguretat i Turisme del ISPC

Hi han participat més de 250 persones

 

 

 

 

Jornada Turisme i Seguretat

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha inaugurat avui la Jornada sobre Seguretat i Turisme, que ha tingut lloc a Lloret de Mar, posant en valor la importància del binomi turisme i seguretat que pel conseller és imprecindible que vagi lligat perquè “la seguretat ocupa un dels primers llocs a l’hora d’escollir un destí turistic, per davant del preu o l’oferta cultural”.

Durant la jornada, organitzada per l’ISPC, el conseller ha volgut subratllar 3 aspectes bàsics per treballar en pro de la seguretat; la coordinació entre institucions, policies , judicatura i el sector turístic; la prevenció “en seguretat treballar amb prevenció és rendible, és una bona inversió”, ha dit; i la reacció, “actuar davant els delictes i posar les coses fàcils als turistes que els puguin patir”, ha insistit.

En aquest sentit, Espadaler ha remarcat que la tendència de les dades delinqüencials entre els turistes va a la baixa. El nombre de delictes a turistes a Catalunya ha baixat un 9,7% el 2013 respecte l’any anterior i pel que fa als furts la reducció ha estat de l’11%.

Per finalitzar, el conseller ha felicitat a l’ISPC per l’organització d’aquesta jornada i els ha emplaçat a continuar treballant en aquesta línia en un  espai de reflexió com aquest, que  ha aplegat a més de 250 persones per debatre sobre la seguretat. “La seguretat és una responsabilitat compartida, s’han d’alinear estratègies per aconseguir un entorn segur” ha conclòs Espadaler.

El conseller ha estat acompanyat en l’acte d’inauguració per l’alcalde de Lloret, Romà Codina,  i la directora de l’ISPC, Núria Aymerich. A la jornada també hi han assistit el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, el president de l’Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba, el director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Albert Ballesta, el cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer, l’inspector en cap de la Policia Local de Lloret de Mar, Joaquim Martín, l’inspector en cap de l’Àrea Bàsica Policial de la Selva, Francesc Cardús, i el president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines, Antonio Escudero, entre d’altres.

La Jornada

Els municipis turístics, ja siguin de la costa o de muntanya, han de fer front a unes necessitats molt concretes a nivell de seguretat. Aquest és el punt de partida a partir del qual representants i experts de les diferents administracions, empreses del sector i del col·lectiu turístic reflexionaran des de diferents visions sobre les estratègies i accions per aconseguir destinacions turístiques segures.

Entre d’altres, s’ha parlat sobre el disseny de polítiques públiques de seguretat específiques per a aquest sector i els factors que hi intervenen, les característiques de la delinqüència estacional i les estratègies per a prevenir-la o per fer-hi front, la influència dels mitjans de comunicació, els sistemes d’avaluació, i les accions que es duen a terme per aconseguir destinacions turístiques segures, tant des dels establiments com des de les institucions públiques.

La percepció per part de la ciutadania i dels turistes també ha estat un altre dels aspectes que s’ha abordat, ja que la seguretat de les destinacions turístiques és un element decisori en el moment d’elecció d’una zona respecte una altra.

L’Ajuntament de Lloret, un dels municipis de gran tradició turística a Catalunya, ha col·laborat estretament amb l’Escola de Policia de Catalunya i el Cos de Mossos d’Esquadra en l’organització de l’acte, que ha comptat amb la intervenció de membres la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, de l’Agència catalana de Turisme, del Consolat britànic a Barcelona, la Federació d’Hostaleria de Girona, Port Aventura, i el Port de Barcelona.

Entre els assistents hi ha membres de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, policies locals, alcaldes i regidors, membres de la judicatura i del sector del turisme, entre d’altres.

L’Institut proporciona també formació en relació amb el turisme i imparteix des de fa més d’una dècada el Curs per a agent interí, a Salou i a Castell-Platja d’Aro, amb l’objectiu de formar a agents interins perquè s’incorporin als cossos de policia local per un període determinat. El programa inclou conèixer les funcions de la policia i les dels agents interins, la normativa penal, viària, o de policia administrativa; també se’ls prepara per donar assistència a la ciutadania i a les víctimes, o com fer una primera assistència mèdica urgent.

 

Notícies relacionades