Reportaje en el blog turístico neerlandés Travellust.nl de Lisette. WAT TE DOEN IN LLORET DE MAR: BEZIENSWAARDIGHEDEN & TIPS. Julio 2024. Enlace: https://www.travellust.nl/doen-in-lloret-de-mar/

Lloret De Mar is één van de meest bekende badplaatsen van Spanje. Dit vakantieoord is vooral voor jongeren the place to be. Maar wist jij dat Lloret De Mar veel meer te bieden heeft dan zon, zee, strand en feesten? Van culinair genieten tot grillige kustlijnen en van fotogenieke standen tot oude kastelen: hier lees je alles over de mooiste bezienswaardigheden en wat te doen in Lloret de Mar.

Waar ligt Lloret de Mar?

Lloret De Mar ligt aan de Costa Brava, gelegen aan de noordoostkust van Spanje. Dit kustgebied begint aan de grens met Frankrijk en eindigt bij badplaats Blanes. De Costa Brava is maar liefst 200 kilometer lang en staat bekend om de eindeloze goudgele stranden en grillige kustlijn. Lloret de Mar ligt niet ver van de mooie steden Barcelona en Girona.

Wat te doen in Lloret de Mar? Tips en bezienswaardigheden

In een week krijg je een goed beeld van Lloret de Mar en omgeving, maar vanwege het lekkere weer kan je hier natuurlijk veel langer blijven hangen. Er is namelijk genoeg te zien en te doen in Lloret de Mar! Vanwege het fijne klimaat en de vele hotels, restaurants en clubs is dit een populaire zonbestemming voor (jonge) Nederlanders.

Maar er is veel meer dan dat. Ook als je niet komt voor de party scene, verveel je je hier niet. Onderstaande tips voor activiteiten en bezienswaardigheden in Lloret de Mar mag je in ieder geval zeker niet overslaan!

Het kasteel van Lloret de Mar

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Lloret de Mar is het kasteel van Lloret de Mar; Castell de Lloret. Dit middeleeuwse bouwwerk is prachtig gelegen aan zee. Vanaf het strand is het kasteel al goed te bewonderen, maar het is ook een aanrader om rond het kasteel te wandelen voor mooie uitzichten over het water. In de zomermaanden vind je hier een bar waar je heerlijk kunt borrelen. Ook worden er events georganiseerd, zoals VR-experiences en muziekavonden.

lloret de mar tips
lloret de mar kasteel

Wandel over de GR92: Camino de Ronda

Eén van de leukste dingen om te doen in Lloret de Mar is wandelen over de Camino de Ronda. Dit kustpad, ook wel bekend als de GR92, loopt helemaal vanaf Frankrijk naar Ulldecona in het zuiden van Catalonië. De route is in totaal maar liefst 571 kilometer, maar je kunt er natuurlijk ook kleine stukjes van wandelen.

Wandel bijvoorbeeld een ochtendje vanuit het centrum van Lloret de Mar via Platja Sa Caravera en standbeeld Dona Marinera richting het zuiden. Je slingert dan over een fijn wandelpad langs de glinsterende zee en fotogenieke rotspartijen, wat prachtige plaatjes oplevert. Beklim zeker de uitkijktoren van Castell de Sant Joan voor een weids uitzicht. Afhankelijk van hoe ver je wilt wandelen, kun je nu weer terug naar Lloret de Mar of nog verder door. Een andere mooie etappe van de GR92 is die van Lloret de Mar naar Tossa de Mar.

Tip: scoor een koffietje of verse jus halverwege de route op het heerlijke terras van Bar Cala Banys.

camino de ronda gr92
vakantie lloret de mar bezienswaardigheden
gr92 spanje hiken

Het centrum van Lloret de Mar

Eerlijk is eerlijk, delen van het centrum van Lloret de Mar verdienen geen schoonheidsprijs, maar toch is een wandeltocht over de boulevard en het oude centrum de moeite waard. Het oude centrum is een geheel van smalle straatjes waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Je snapt dat hier veel toeristische winkeltjes te vinden zijn, maar toch zijn er ook een aantal hele leuke lokale shops, zoals speciaalzaken, ateliers en boetiekjes gevestigd. Vergeet niet een lokale lekkernij of souvenir te scoren als je door de straten van Lloret de Mar dwaalt.

Een paar bezienswaardigheden in het oude centrum mag je niet missen. Zet onderstaande plekjes zeker op jouw lijstje.

De kleurrijke Santa Roma kerk

Eén van de mooiste bouwwerken in Lloret de Mar is de Santa Roma kerk. Deze prachtige, kleurrijke kerk ziet eruit alsof hij is ontworpen door Gaudi, maar dat is niet het geval. De kerk is gebouwd in twee stijlen, namelijk de Gotische en modernistische Catalaanse stijl. Van buiten is de kerk, met de opvallende koepels, het allermooist, maar je kunt ook de binnenkant bezoeken.

De Santa Roma staat op een druk en toeristisch plein. Wil je de kerk op een rustig moment bewonderen? Bezoek deze dan in de vroege ochtend, voordat het druk wordt. Ook de zon schijnt er in de ochtend prachtig op.

Cant Font

Ook Cant Font behoort tot de bekendste bezienswaardigheden van Lloret de Mar. Dit prachtige herenhuis, inmiddels een museum, ligt verscholen in een rustig steegje in het centrum van Lloret De Mar. Cant Font heeft een rijke geschiedenis. Dit huis is namelijk een typisch voorbeeld van de Indiase of ‘Indiano’ geschiedenis van de stad.

Het huis is gebouwd in opdracht van Nicolau Font i Maig, een zogenaamde ‘Indiano’. Dit zijn inwoners van Lloret de Mar die naar Amerika (voornamelijk Cuba) emigreerden in de 18e en 19e eeuw en rijk terugkeerden. Het is interessant alle kamers te zien en meer te leren over deze geschiedenis.

lloret de mar vakantie
santa roma lloret de mar
boulevard lloret de mar

Actief op het water

Zin in actie? Ga het water op! In Lloret de Mar kun je terecht voor diverse wateractiviteiten. Een van de leukste dingen om te doen is toch wel kayakken langs de kustlijn. Zo ben je niet alleen actief bezig, maar zie je ook nog eens veel van de indrukwekkende kliffen en rotspartijen. Vanaf het water ziet alles er weer heel anders uit! Met een gids peddel je door smalle gangetjes, maak je een stop bij een verscholen grot en pauzeer je op een verlaten strandje. Een hele afwisselende tocht die absoluut de moeite waard is.

doen in lloret de mar
watersport lloret

De tuinen van Santa Clotilde

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Lloret De Mar zijn de tuinen van Santa Clotilde. Deze tuinen zijn ontworpen aan het begin van de 20e eeuw en behoren tot een prachtige villa, die in het bezit was van een rijke familie. Je kunt hier heerlijk rondwandelen. Vanwege de prachtige ligging, bovenop de kliffen bij de stranden Calla Boadella en Fenals, heb je hier een mooi uitzicht over zee. De tuinen zijn gebruikt als decor van diverse series en films, waaronder House of the Dragon.

santa clotilde gardens

De mooiste stranden van Lloret de Mar

Natuurlijk is een vakantie Lloret de Mar niet compleet zonder genoten te hebben van de goudgele stranden. Lloret de Mar heeft diverse mooie stranden waar je heerlijk kunt zonnebaden. Dit zijn enkele favorieten.

Platja de Lloret

Het bekendste strand van Lloret de Mar is Platja de Lloret. Dit strand is direct aan de boulevard gelegen. Je hebt hier veel faciliteiten zoals bedjes, parasols, restaurant en de mogelijkheid tot diverse watersporten. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het Kasteel van Lloret.

Cala Boadella

Dit mooie strand ligt op zo’n 10 minuten rijden vanaf het centrum van Lloret de mar en is deels een naakstrand. Vanwege het kleinschalige karakter doet dit standje een stuk gemoedelijker aan dan bijvoorbeeld Platja De Lloret, maar alsnog kan het hier heel druk worden. Je hebt hier mooie rotspartijen, goudgeel zand en een charmant strandtentje waar je kunt eten en drinken.

Playa de Canyelles

Dit prachtige strand ligt op zo’n 3 kilometer van Lloret de Mar, richting Tossa de Mar. Het stand is zo’n 450 meter lang en wordt omringd door bebosde rotswanden. Er ligt ook een haventje, waar je watersporten kunt boeken zoals kajakken en waterskiën. Een aanrader is beachclub Gammarus. Een trendy restaurant waar je terecht kunt voor lunch, diner en overheerlijke cocktails.

Playa de Santa Cristina

Deze mooie baai is een blue flag strand en ligt op zo’n 3 kiliometer ten zuiden van het centrum van Lloret De Mar. Santa Cristina heeft goudgeel zand en wordt omringd door kliffen en pijnbomen. Het strand is zeer geliefd bij families vanwege het kalme, ondiepe water. Je kunt hier lunchen with a view bij Hotel Santa Marta (ook een heerlijk plekje om te overnachten).

playa de canyelles
cala boadella

De leukste restaurants in Lloret de Mar

Toegeven, Lloret de Mar staat niet direct bekend om de culinaire hoogstandjes. Maar het zal je verbazen dat hier een aantal hele fijne restaurants te vinden zijn. Vijf favorieten.

La Campana

Op zoek naar een traditioneel restaurant? Kies dan voor La Campana. Hier kom je eigenlijk maar voor één ding en dat is gebraden kip, geserveerd met friet en lokale bijgerechten. Simpel, maar ontzettend lekker. Wil je een lokale ervaring, dan is een avondje dineren bij dit restaurant in Lloret de Mar echt een must.

Sant Pere Del Bosc

Voor een culinaire ervaring moet je bij Sant Pere Del Bosc zijn. Dit fantastische landhuis is tegenwoordig een hotel en spa, maar was in het verleden een klooster. Sant Pere ligt zelfs begraven in de tombes onder het gebouw. Sant Pere Del Bosc wordt omringd door bossen en is niet bekend bij de massa. Ook als je niet in het hotel verblijft, kun je een plekje reserveren in restaurant Sant Pere. Hier kom je voor fine dining met bijpassende wijnen in een sjiek decor.

Tip: boek een wijnproeverij bij Cellar Domini de Sant Pere, gelegen bij het landgoed. Dit is de enige wijnmaker van Lloret de Mar, die exclusieve wijnen produceert.

sant pere del bosc

Velamar

Velamar is een charmant restaurant gelegen in het centrum van Lloret de Mar, naast Castell de Lloret. In een ongedwongen, niet-toeristische sfeer kun je hier genieten van de lekkerste Spaanse shared dining gerechtjes. Denk aan patatas bravas, kroketjes, intvisringen, padron pepers en andere smaakvolle lekkernijen. Maar er staan ook grotere gerechten op de kaart. Ook kun je hier fijn brunchen.

Gammarus

Gammarus is gelegen op Playa de Canyelles en is misschien wel de mooiste beach club van de regio Vanwege de zomerse inrichting, cactussen en palmbomen waant je je hier helemaal op een tropisch eiland. Je kunt hier heerlijk lunchen en dineren, maar ook voor cocktails is dit the place to be. Ook is er een rooftop met zwembad, waar je luxe ligbedjes kunt huren.

gammarus restaurant
gammarus canyelles

Studio 66

Toegeven, als je niet zou weten dat je hier zo lekker kunt eten, zou je Studio 66 zo voorbij lopen. Van de buitenkant ziet het er namelijk niet perse aantrekkelijk uit. Toch kun je hier heerlijk lunchen en dineren. Chef David Gou tovert namelijk de lekkerste, vernieuwende gerechtjes op tafel. Ze zijn gespecialiceerd in tapas en lokale gerechten, met een vernieuwende, moderne twist. Ook is er een fijne cocktailkaart.

Omgeving van Lloret de Mar

Een van de grote krachten van Lloret de Mar is toch wel de fantastische locatie. Vanuit Lloret de Mar kun je namelijk hele leuke uitstapjes maken naar andere mooie plekken aan de Costa Brava. Het openbaar vervoer, zoals het busnetwerk, is goed geregeld. Wil je alle vrijheid, kies dan voor een huurauto. Een betrouwbare aanbieder Sunny Cars. Reserveer bijvoorbeeld een auto op Gerona Airport, die je bij aankomst meteen op kunt halen.

Bezoek je Lloret de Mar, dan zijn onderstaande drie dagtochten absoluut de moeite waard.

Dagtrip naar Tossa de Mar

Op nog geen 20 minuten rijden ligt het charmante badplaatsje Tossa De Mar. Tossa de Mar is een geheel van smalle straatjes, mooie witte huisjes en oranje daken. Bezoek zeker het Castillo. In dit mit middeleeuwse kasteel ligt een dorpje waar nog steeds mensen wonen. Vanaf de muren van het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Tossa de Mar en de helderblauwe zee. In Tossa de Mar vind je daarnaast genoeg leuke restaurants voor een lunch of diner om je dagtrip compleet te maken.

Tossa de Mar is gemakkelijk per auto (20 minuten) en per bus (30 minuten) te bereiken. Ook varen er dagelijks meerdere boten naar Tossa de Mar. Bijvoorbeeld Dofi Jet Boats.

tossa de mar
dagje tossa de mar
van lloret naar tossa

Stedentrip Girona

Ben je in Lloret de Mar, dan is het echt een aanrader om een dagtrip te maken naar de stad Girona. Girona, ook wel bekend als Gerona, is een stad met een rijk verleden. Dit zie je terug in het historische centrum, want die is prachtig. In een dag kun je hier al veel zien.

Sla zeker La Catedral de Santa Maria niet over. Deze gotische kathedraal is te bereiken via een prachtige trap met 90 treden en werd gebruikt als decor van Game of Thrones. Ook de gekleurde huisjes aan de Onyar rivier, een wandeling over de stadsmuren (Passeig de la Muralla) en Joodse wijk El Call met de vele kleine straatjes, zijn bekende bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Girona ligt op zo’n 45 minuten rijden vanaf Lloret de Mar en is daarnaast gemakkelijk te bereiken per bus.

girona spanje

Stedentrip Barcelona

Als je dan toch in de buurt bent, dan is dagje Barcelona vanuit Lloret de Mar natuurlijk een fantastisch idee. Met vele bekende bezienswaardigheden als de Sagrada Familia, Park Guëll, Het stadion van FC Barcelona Camp Nou, Las Ramblas en het Picassomuseum, raak je hier niet uitgekeken. Uiteraard kun je hier ontzettend leuk uit eten en shoppen.

Barcelona ligt op zo’n 75 minuten rijden vanaf Lloret de Mar en is daarnaast te bereiken per bus. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een nachtje in Barcelona te blijven, om meer uit je bezoek te halen.

barcelona
lloret omgeving

LISETTE | OPRICHTER TRAVELLUST.NL

Noticias relacionadas

Reportaje en el Diario Ara de Mariona Ferrer i Fornells. Viatge al Lloret autèntic (i sorprenent) que la majoria de catalans desconeixem. 24 julio 2024. Enlace: https://www.ara.cat/girona/viatge-lloret-autentic-sorprenent-majoria-catalans-desconeixem_130_5098519.html
Reportaje en el diario La Vanguardia Digital de Armando Cerra. Caminos de ronda y calas extraordinarias, sorpresas (inesperadas) de Lloret de Mar. 23 julio 2024. Enlace: https://www.lavanguardia.com/magazine/viajes/20240723/9812718/caminos-ronda-calas-lloret-mar-costa-brava.html