El WSTC21 aposta per la sostenibilitat i la innovació com a oportunitats per incrementar el mercat de turisme Esportiu

L’esdeveniment tanca amb èxit en les seves xifres d’assistència: més de 600 inscrits presencials i online provinents d’un total de 21 països

El Congrés Mundial de Turisme Esportiu ha tancat aquest migdia la seva primera edició, celebrada al Palau de Congressos Olympic de Lloret de Mar els dies 25 i 26 de novembre. Les conclusions han anat a càrrec de Narcís Ferrer, director de l’Agència Catalana de Turisme. A més, la cerimònia de clausura ha comptat amb l’assistència d’Anna Caula i Paretas, secretària general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya; Ion Vilcu, director de membres afiliats de l’Organització Mundial del Turisme; i Jaume Dulsat i Rodríguez, alcalde de Lloret de Mar; on s’han fet un recull de les principals idees clau que han protagonitzat aquestes dues jornades de sessions sobre turisme i esport.

Narcís Ferrer, director de l’Agència Catalana de Turisme, ha presentat el decàleg de conclusions com a llegat del congrés, que inclou els següents punts:

  1. Importància del turisme esportiu en la reactivació del turisme mundial post pandèmia

El turisme esportiu ha demostrat una gran capacitat d’adaptació en aquesta nova normalitat. A més a més, s’ha comprovat durant el Congrés la importància dels espais outdoor i la necessitat que tenen les persones de cuidar la seva salut física i emocional.

  1. Importància de generar major sinergia en el binomi turístic i esportiu

S’ha identificat que el compromís entre institucions i una bona gestió és indispensable per aconseguir una governança exitosa. I això inclou governs, entitats (tant públiques com privades) i institucions de diferents rangs.

  1. Rellevància de tenir valors en inclusió i diversitat en aquests dos sectors.

La diversitat i la inclusió com a eix de desenvolupament. Els valors que l’esport representa són els que es projecten també en la pràctica d’un turisme per a tothom. L’objectiu d’una accessibilitat universal no només ens fa ser més justos sinó també més competitius.

  1. El rol de les comunitats locals

Una de les claus d’èxit del turisme esportiu del futur és la necessitat d’apropar al turista amb la comunitat local. Els destins estan formats pels ciutadans, per tant, tot el que es fa pel turisme esportiu acaba sent un retorn en el futur del país i els seus habitants.

  1. Un turisme esportiu més conscient

Durant el Congrés s’ha reflexionat en que el turisme esportiu pot contribuir al fet que els turistes siguin més conscients a partir del compromís individual. Motivar el canvi en la cultura del viatge i aconseguir arribar a un turisme conscient i regeneratiu esdevé un gran repte.

  1. Tendències de la demanda del turisme esportiu

En algunes sessions del Congrés s’ha emfatitzat el pes del turista esportiu amateur. Les noves demandes reclamen unes propostes turístiques adaptades a la seva experiència com a turista esportiu. S’han identificat nous targets com el solo traveler, els viatges de famílies, els multigeneracionals i els viatgers que busquen experiències immersives.

  1. Innovació

El Congrés Mundial ha identificat la innovació com el factor de competitivitat més important per a les nostres destinacions i experiències esportives. S’han pogut presentar propostes en l’àmbit tecnològic que amplifiquen l’experiència de l’atleta i dels seus acompanyants, aportacions sobre intel·ligència artificial i noves entitats que acceleren els canvis com per exemple els hubs d’innovació.

  1. Sostenibilitat

La sostenibilitat com a repte. Ha estat l’eix transversal durant tot el Congrés. S’ha reflexionat sobre la integració dels grans esdeveniments en les estratègies de desenvolupament sostenible de les destinacions, en els hàbits de consum turístic, en la regeneració dels nostres territoris a l’hora de desenvolupar un turisme esportiu més conscient i les oportunitats que l’esport genera en la mitigació del canvi climàtic.

  1. Tendències en la comercialització del turisme esportiu

La comercialització en el turisme esportiu és un model complex i variat degut a la diversitat de canals de distribució, de tipologia d’empreses i segons l’orientació a client final o a la intermediació. El rol de la tecnologia i la digitalització marcaran el canvi en les estratègies de màrqueting i distribució en els propers anys.

  1. Recerca

La recerca en el camp del turisme esportiu ha mostrat que és molt rica. En el Congrés s’han presentat 11 investigacions des d’universitats de països tan diversos com Japó, USA, Irlanda, Portugal, Espanya, Croàcia, Brasil i la Polinèsia. Els eixos amb major interès han estat la sostenibilitat dels esdeveniments esportius, la tecnologia i els nous sistemes de governança.

L’esdeveniment, organitzat per l’Agència Catalana de Turisme, del Departament d’Empresa i Treball, i per l’Organització Mundial del Turisme (OMT), amb la col·laboració del Patronat de Turisme de Costa Brava i l’Ajuntament de Lloret de Mar per mitjà de Lloret Turisme, ha destacat per les seves xifres de participació. 600 inscrits han seguit el congrés, 400 en la modalitat presencial i 200 ho han fet online. En total, han estat 61 participants estrangers provinents de 21 països, com Estats Units, Canadà, Argentina, Finlàndia o Suïssa, entre altres.

Galeria

Notícies relacionades