LLORET DE MAR POSA LA SOSTENIBILITAT EN EL CENTRE DE LA SEVA CAMPANYA D’ESTIU 2019

El municipi treballa un pla transversal que combina una campanya dirigida a conscienciar els turistes amb un operatiu extra de neteja de platges, neteja viària, recollida selectiva i l’obligació d’adopció de mesures ambientals per als adjudicataris de serveis de temporada de platges.

La percepció de seguretat per part dels visitants ha millorat respecte l’any anterior i se situa en el 93,35% segons els resultats del programa d’intel·ligència turística que també destaca el creixent interès dels turistes pels productes turístics cultural, natural, familiar i gastronòmic.

En l’àmbit del civisme aquesta temporada es reforça el servei d’informadors cívics diürns i nocturns amb la incorporació de 4 informadors municipals a l’eix comercial.

Amb una població resident de prop de 40.000 persones, aquesta xifra es triplica a l’estiu superant les 150.000 de mitjana durant els mesos de juliol i agost. Aquesta realitat obliga a Lloret de Mar a dimensionar acuradament els seus serveis i millorar cada any les seves polítiques de sostenibilitat.

La campanya d’enguany del municipi vol implicar activament als visitants i residents en el medi ambient i el tractament responsable dels residus. La seva implicació és clau per minimitzar l’impacte mediambiental de l’activitat turística.

INICIATIVES DE SOSTENIBILITAT I CIVISME

  • Campanya de civisme: “No tractis Lloret com un residu. Ajuda’ns a mantenir-lo més net i fer-lo sostenible”

Per tercer any consecutiu, i dins el marc de la campanya “Amb respecte a Lloret hi cabem tots”, enguany el missatge se centra en la conscienciació mediambiental sota el lema “No tractis Lloret com un residu. Ajuda’ns a mantenir-lo més net i fer-lo sostenible”. Aquesta campanya estarà present en diferents suports a la via pública i publicacions que es poden trobar als establiments turístics.

Gestió de platges: 1.700.000 euros d’inversió

En temporada alta, es recullen a les platges una mitjana de 4 tones de residus diaris a Lloret de Mar, residus deixats a les papereres o bé retirats de la sorra o de l’aigua.

Bona part d’aquests residus, es dipositen en les papereres corresponents, tant a les destinades als usuaris com als contenidors selectius específics dels establiments de restauració.

Les guinguetes de platges s’inclouen en el servei de recollida porta a porta a grans productors que aten a 203 establiments pels envasos de vidre i 106 per a la recollida de matèria orgànica.

Aproximadament el 70% de la recollida selectiva prové dels grans productors, fonamentalment del canal HORECA. 

El protocol de neteja de les platges s’intensifica durant la temporada alta: inclou la neteja mecànica diària de totes les platges abans de les 9h; neteja manual diària dels elements més petits abans de les 9h i després de les 18h; buidat diari de les papereres 2-3 vegades al dia; i neteja diària dels camins de ronda al matí i a la tarda. En temporada alta, es disposa d’un equip diari de 15 persones per aquest servei i 7 vehicles: garbelladores, quads per la recollida de papereres, embarcació de recollida de sòlids flotants, i camió portacontenidors.

  • Us de materials reciclables

L’Ajuntament de Lloret de Mar fomenta la implantació de mesures ambientals, entre d’altres, la d’utilitzar materials reciclables o que no siguin d’un sol ús. Així mateix, es prohibeix de manera genèrica dur envasos de vidre a la zona de la sorra i en els establiments de platges no es permet la venda al públic de begudes o productes envasats en recipients de vidre.

  • Platges sense fum i campanya de cendrers

Després de l’èxit de la iniciativa de les platges sense fum de l’any passat, es manté l’existència d’aquets espais delimitats i degudament senyalitzats a les platges de Lloret, Fenals, Santa Cristina, Canyelles i sa Boadella (sencera). Així mateix, es reforçarà la distribució de cendrers a les platges, a través dels informadors cívics a peu de platja, per tal de minimitzar l’impacte de les burilles a la sorra.

QUALITAT DE LES PLATGES

  • Bandera Blava a totes les platges

La bona gestió en matèria de platges, ha permès que Lloret de Mar renovi, un any més, la Bandera Blava a totes les seves platges: Lloret, Fenals, Santa Cristina, sa Boadella i Canyelles. Juntament amb l’Ametlla de Mar i Barcelona són els municipis de Catalunya amb més banderes blaves a les platges.

  • European Best Destinations

Per altra banda, l’entitat European Best Destinations que promociona els espais més atractius per visitar a Europa, va guardonar cala sa Boadella de Lloret de Mar dins la categoria “Best Beaches in Europe” com la primera de Catalunya, la segona d’Espanya i la sisena a nivell europeu.

SEGURETAT

  • Informadors cívics diürns, agents nocturns i informadors comercials

Atesa l’acceptació de la iniciativa de l’any passat i per tal de reforçar el compliment de les normatives de civisme, enguany es mantenen els 4 informadors cívics a les platges i els 4 agents nocturns, que tenen tasques informatives, dissuasives i de detecció d’actituds incíviques. Així mateix, aquesta temporada també s’incorporen 4 informadors comercials als principals eixos de la destinació.

  • Habitatges d’Ús Turístic (HUT’s)

Lloret de Mar és un referent a Catalunya pel que fa a la seva política de gestió d’HUT’s amb un Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics i una ordenança que obliga als més de 3.500 establiments donats d’alta a la població a col·locar un rètol en el que s’indica l’aforament, el número de llicència i el contacte de la persona responsable de l’habitatge, entre d’altres. Aquesta temporada, Lloret ha incorporat 3 inspectors per gestionar, entre d’altres activitats, les incidències derivades de les HUT’s.

SMART DESTINATION

Una de les principals novetats de la temporada 2018 va ser la implantació d’un programa d’intel·ligència turística, desenvolupat per Mabrian Technologies, que analitza el comportament i la satisfacció del turista a la destinació i la seva participació a les xarxes socials. Aquest 2019 s’han afegit a la plataforma dos projectes més, un mòdul spend (despesa) per analitzar les dades de la despesa amb targeta de crèdit i una prova pilot d’anàlisi del flux de la població turística juntament amb la companyia internacional de telecomunicacions Orange.

Després d’un primer any de recollida de dades, s’han pogut extreure ja algunes conclusions que permeten adaptar l’estratègia de la destinació a la realitat de la seva demanda:

  • Una de les tendències més destacades és el considerable augment de l’interès en productes com són el cultural, l’actiu, el natural, el familiar i el gastronòmic en detriment d’altres productes com l’oci nocturn.
  • L’índex de percepció de seguretat a la destinació manté uns nivells excel·lents i respecte de l’exercici 2017 augmenta de 91,45 punts sobre 100 a 93,35 punts. Un valor superior al de la marca Costa Brava. 
  • El mòdul de despesa, que Lloret Turisme ha incorporat aquest 2019, estableix que els principals mercats en termes absoluts de despesa són França, Regne Unit, Rússia, Holanda i Bèlgica. Per altra banda, els mercats més valuosos i que realitzen una major despesa per usuari són Rússia, Estats Units i Suïssa.

 

GASTRONOMIA SALUDABLE

Per a Lloret de Mar aquest és l’any d’inici del desplegament de l’estratègia d’impuls del sector de la gastronomia 2018-2022 amb la Fundació Alícia i el suport del Gremi d’Hotelers i Bars i Restaurants. Després d’un any de treballar amb l’Agència de la Salut Pública de Catalunya responsable de la certificació AMED (Alimentació Mediterrània) Lloret de Mar compta amb 16 establiments acreditats (i 4 més que estan en procés). Això situa el municipi en el primer de les comarques gironines en nombre d’establiments certificats.

En el marc d’aquesta estratègia, l’Ajuntament també va signar un conveni de col·laboració amb l’Associació Celíacs de Catalunya el passat mes de febrer. Actualment disposa de 5 establiments acreditats sense gluten i el parc aquàtic Water World que està certificat com a Espai amb oferta sense gluten.

DADES TURÍSTIQUES 2018

Lloret de Mar se situa entre les 5 primeres destinacions espanyoles de costa amb prop de 1,1 milions de visitants anuals i 5,3 milions de pernoctacions anuals. A més és el segon municipi de Catalunya en recaptació de taxa turística amb 3’3 milions d’euros, darrera de la ciutat de Barcelona.

La inversió del sector privat en la destinació per a aquesta temporada és superior als 100 milions d’euros, fet que ha permès als empresaris hotelers incrementar la política de preus dels seus establiments, millorar la seva reputació on-line i la satisfacció del client durant la seva estada. La plataforma d’intel·ligència turística així ho constata mostrant un augment molt considerable de la satisfacció hotelera a Lloret de Mar, a més d’un increment en els preus dels establiments de 3 i 4 estrelles durant el 2018 i dels de 4 i 5 durant el primer semestre del 2019.

Galeria

Notícies relacionades