Lloret de Mar i les altres set principals destinacions turístiques de l’Estat espanyol es reuneixen amb la ministra de Turisme, Reyes Maroto

Els alcaldes de l’Aliança de Municipis de Sol i Platja (AMT) plantegen set mesures per reactivar el turisme

Dissabte la ministra d’Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, va mantenir una reunió amb els alcaldes dels vuit municipis que conformen l’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja (AMT) -Adeje, Arona, Benidorm, Calvià, Lloret de Mar, Salou, San Bartolomé de Tirajana (Maspalomas) i Torremolinos- i la secretaria tècnica de l’Institut Tecnològic Hoteler (ITH).

Durant la reunió, el president de l’AMT, Toni Pérez, alcalde de Benidorm, va exposar de manera general les set iniciatives que es demanen des de l’AMT per reactivar el sector turístic. Posteriorment, cadascun dels alcaldes va anar detallant els aspectes més rellevants que comparteixen tots els municipis de l’AMT en els àmbits següents: 1. Sanitari – Protocol – Data reobertura. 2. Comunicació. 3. Coordinació i col·laboració. 4. Laboral. 5. Financer. 6. Fiscal. 7. Transport -Connectivitat.

Així, des del punt de vista sanitari, s’ha reclamat a la ministra que es determini, en la mesura del que sigui possible, un calendari amb dates per a la desescalada de les mesures actuals de confinament i la reobertura posterior del sector turístic i les destinacions. Així mateix, s’ha assenyalat la importància de tenir, tan aviat com sigui possible, els protocols i guies comunes a tot Espanya, validades i consensuades amb els principals mercats europeus i que podrien incloure certificacions (o passaports) sanitaris.

En aquesta complicada crisi sanitària, social i econòmica, tots els ajuntaments reclamen més eines de finançament per als municipis, flexibilitzant la regla de despesa, de manera que se’ls permeti fer servir no només la totalitat del superàvit de l’exercici 2019, sinó també una part important del romanent actual, o permetent la capacitat d’endeutament. També es demana, per a les empreses i autònoms, plans específics per poder flexibilitzar i/o posposar càrregues financeres i lloguers o hipoteques, així com que es puguin acollir i prolongar els ERTEs en curs des del punt de vista laboral.

La coordinació amb Europa és molt important en tot el procés de desescalada; les mesures a adoptar pel que fa a la liberalització del tràfic de persones, i el suport a les companyies aèries per reactivar connectivitat i l’economia europea en el seu conjunt són molt importants per a tothom, però especialment per a les destinacions insulars. Europa també és important des del punt de vista del suport financer, ja que entre altres mesures, es podria plantejar la creació de fons Dusi específicament turístics.

En el pla més operatiu, temes que es va plantejar en la reunió són la incertesa lligada a l’ús de les platges en cada municipi, que a dia d’avui no s’ha aclarit, així com per exemple els impostos i taxes a què ha de fer front cada ajuntament, associats a la utilització d’aquestes platges segons marca la Llei de Costes.

La ministra Reyes Maroto es va mostrar molt interessada en totes les aportacions fetes i va manifestar que estan treballant en el marc europeu en la coordinació de les mesures. Va assegurar que saben la necessitat i la urgència de prendre decisions, però sempre seguint criteris sanitaris per poder aportar seguretat al sector i als turistes, ja que és la clau per restablir la confiança en la destinació. Per això, va comunicar als alcaldes de l’AMT l’interès de celebrar aquest tipus de reunions de manera periòdica, cada dues o tres setmanes, per seguir de manera conjunta l’evolució de les iniciatives que finalment es portin a terme i la seva idoneïtat. L’alcalde de Lloret destaca la importància d’aquestes reunions periòdiques amb les principals destinacions turístiques de l’Estat espanyol.

Per concloure, i en paraules del president de l’AMT i alcalde de Benidorm, Toni Pérez: “Per contundent que sembli, cal entendre que la crisi que vivim s’ha de superar a través de la recuperació de la indústria turística, o no es superarà. Espanya històricament ha significat un model internacional en dos àmbits: el turístic i el sanitari. Avui és el moment de revalidar aquest lideratge unint els dos camins”.

* Sobre l’Aliança de Municipis Turístics de sol i platja AMT

L’aliança de municipis turístics de sol i platja (AMT) neix el 2017 amb la iniciativa de vuit destinacions turístiques pioneres a Espanya, com són Adeje, Arona, Benidorm, Calvià, Lloret de Mar, Salou, San Bartolomé de Tirajana i Torremolinos. Els objectius clau són el tractament dels problemes que afecten el finançament dels municipis turístics i el compromís amb la digitalització del sector, la sostenibilitat, l’accessibilitat i la cooperació entre destinacions.

La secretaria tècnica de l’Aliança està gestionada per l’Institut Tecnològic Hoteler (ITH).

Galeria

Notícies relacionades