El projecte Greentour analitzat com a eina de sostenibilitat turística des de l’àmbit científic

Els resultats de l’estudi realitzat per l’estudiant de doctorat de la càtedra UNESCO de “Medi Ambient, recursos i desenvolupament sostenible” es varen presentar a la segona trobada presencial del projecte Greentour que es va duu a terme a Guimarães (Portugal)

Lloret Turisme ha participat a la segona reunió del consorci del projecte Greentour “Economia Circular i Turisme Sostenible a Destinacions de l’espai SUDOE”, un projecte pilot finançat amb fons europeus que crea aliances entre destinacions turístiques consolidades per a la implementació de sistemes d’avaluació de la petjada mediambiental i la creació d’una etiqueta ecològica per a establiments turístics l’espai SUDOE (regions del sud-oest d’Europa). La reunió es va duu a terme a la ciutat de Guimarães (Portugal). En aquesta segona trobada hi han participat els socis tècnics que formen part del projecte: l’ UNESCO Chair in Life Cycle and Climate Change (ESCI-UPF) , la Universidad de Cantabria, la Universida de de Aveiro (Portugal) i la Fundación Centro Tecnológico de Eficiencia y Sostenibilidad Energética EnergyLab (Vigo) així com les destinacions sòcies que són Lloret Turisme, Auvergne Rhône-Alpes Tourisme (FR), Deputación Pontevedra-Rías Baixas, Fundación Camino Lebaniego (Cantabria) i Laboratório de Paisagem Guimarães (Portugal).

Durant la trobada, entre d’altres, es varen donar a conèixer els resultats de l’estudi científic realitzat per l’estudiant de doctorat Alessandra Moscatelli de la Càtedra UNESCO de “Medi Ambient, recursos i desenvolupament sostenible” de la Universitat Parthenope de Nàpols, Itàlia / Càtedra UNESCO de “Cicle de vida i canvi climàtic” d’ESCI-UPF, Barcelona, Espanya. L’estudiant de doctorat va presentar un exemple d’avaluació de l’impacte ambiental d’una ciutat petita (municipi de Piaggine, Itàlia) comparant dues metodologies. La primera, basada en l’Urban metabolism-LCA, realitzada amb el programari Simapro, i, la segona, utilitzant l’eina Greentour. Jaume Albertí, coordinador del projecte Greentour EU explica que “Els resultats d’aquesta comparació demostren que l’eina Greentour és útil, no només a nivell d’establiment turístic, sinó també per conèixer de forma ràpida els punts crítics d’impacte ambiental a nivell de municipal”.

L’estudi també presenta una comparació entre l’avaluació de l’impacte ambiental a l’hotel Samba de Lloret de Mar i de la mateixa petita ciutat italiana (municipi de Piaggine) i conclou que “quan comparem grans establiments turístics amb localitats petites, els tipus d’impacte i la distribució dels mateixos són comparables”.

Es va triar l’Hotel Samba de Lloret de Mar entre tots els establiments d’allotjament participants al projecte Greentour a causa de les seves característiques dimensionals (nombre d’hostes, serveis, etc.) similars a la petita ciutat investigada, i també per l’exhaustivitat del conjunt de dades proporcionades per l’establiment a l’eina Greentour. Per a Elizabeth Keegan, gerent de Lloret Turisme, “la incorporació d’estudis d’investigació externs com aquest conduïts per càtedres UNESCO, refermen l‘eficàcia de l’eina Greentour com a plataforma per l’avaluació del impacte ambiental. És molt positiu per donar solidesa al projecte”.

Altres temes que es varen tractar durant la trobada a Guimãres són els resultats provisionals de l’eina d’avaluació amb les dades pujades per part dels diferents establiments turístics de les destinacions que formen part del projecte; s’ha fet la presentació de diverses propostes de l’etiqueta del projecte i s’ha assentat les bases per la creació d’una xarxa europea de grups d’interès que fomentin el creixement del projecte i l’estudi de la sostenibilitat turística més enllà del període de finançament de la iniciativa GREENTOUR.

Galeria

Notícies relacionades