Juan Antoni Amengual, alcalde de Calvià, assumeix la presidència de l’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja, i Adrià Lamelas, alcalde de Lloret de Mar, la vicepresidència

L’alcalde de Calvià, Juan Antonio Amengual, assumeix la presidència de l’AMT (Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja), i l’alcalde de Lloret, Adrià Lamelas, la vicepresidència.

Els vuit municipis integrats a l’Aliança de Municipis Turístics Sol i Platja (AMT) van celebrar ahir, a Calvià, l’assemblea general en què es va procedir al canvi dels  òrgans de govern de l’entitat. El nou president va exposar la seva màxima predisposició per continuar la feina iniciada pels seus predecessors en el càrrec, i per seguir avançant en la concepció i definició de municipi turístic, així com el finançament i la fiscalitat associada. Amengual estarà acompanyat a la vicepresidència per l’alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas, que va explicar que “l’objectiu és continuar treballant en un full de ruta que permeti, coordinadament amb la Secretaria d’Estat de Turisme, la Federació Espanyola de Municipis i la Comissió de Turisme del Congrés dels Diputats, la millora de la prestació de serveis als veïns i veïnes, així com als visitants d’aquests vuit municipis líders estratègics del sector a Espanya”.

L’assemblea també va servir per presentar el treball previ per crear i consolidar una identitat corporativa diferencial i de valor afegit del turisme de sol i platja i del turisme marí a Espanya, emmarcat en un conveni amb la Secretaria d’Estat de Turisme, així com conèixer els avenços en el planejament dels projectes de cada ajuntament per a la convocatòria de Plataforma d’Intel·ligència Turística de SEGITTUR.

També es va posar sobre la taula el treball previ a la propera gran cita del turisme nacional, FITUR, on l’AMT Sol i Platja organitza la celebració de taules rodones en el marc de FiturTechy, amb la participació dels municipis i dels responsables regionals de Turisme, així com el lliurament dels AMT Smart Destinations Awards, a què concorren un total de 53 entitats o empreses del sector turístic que aposten per la innovació.

L’antecessor al càrrec, l’alcalde de Salou, Pere Granados, va destacar el camí fet per l’Aliança en els darrers anys, en col·laboració amb SETUR i SEGITTUR, per aconseguir un nou finançament i que tots els municipis turístics siguin veritablement qualificats com a tal. També va posar en relleu el treball dut a terme per la sostenibilitat social i mediambiental, així com en la digitalització de les destinacions.

A més, representants d’Adeje, Arona, Benidorm, Torremolinos, Lloret de Mar, Salou i San Bartolomé de Tirajana van participar en una trobada amb representants del sector de Mallorca, amb la presència del conseller de Turisme, Cultura i Esports del Govern balear, Jaume Bauzà, i el conseller de Turisme del Consell Insular, José Marcial Rodríguez.

Sobre l’AMT Sol i Platja

L’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja neix el 2017 amb la iniciativa de vuit destinacions turístiques pioneres a Espanya, com són Adeje, Arona, Benidorm, Calvià, Lloret de Mar, Salou, San Bartolomé de Tirajana i Torremolinos. Els objectius clau són el tractament dels problemes que afecten el finançament dels municipis turístics i el compromís amb la digitalització del sector, la sostenibilitat, l’accessibilitat i la cooperació entre destinacions.

Lloret de Mar es reuneix amb el Secretari d’Estat de Turisme en el marc de una reunió de treball de l’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja

Lloret de Mar i els altres set municipis que integren l’Aliança de Municipis Turístics AMT Sol i Platja han tingut una trobada a Madrid amb el secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, per continuar avançant en la realització d’un estudi dinàmic que possibiliti definir el concepte de Municipi Turístic i millorar el finançament d’aquestes destinacions que estan liderant la recuperació econòmica i del sector a Espanya.

A més a més de la presència del president de l’AMT Sol i Platja i alcalde d’Adeje, José Miguel Rodríguez Fraga; del vicepresident i batle de Salou, Pere Granados, i el secretari de l’entitat i alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, la jornada de treball va comptar amb la participació de l’alcalde de Benidorm, Antonio Pérez; l’alcalde de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal; l’alcaldessa de Torremolinos, Margarita del Cid; el regidor de Turisme d’Arona, José Alberto Delgado; la regidora de Turisme de San Bartolomé de Tirajana, María Inés Rodríguez, i el president de l’Institut Tecnològic Hoteler, Javier García Cuenca, acompanyats dels seus equips tècnics.

L’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, va explicar que “amb la Secretaria d’Estat de Turisme estem treballant en un estudi que permetrà aprofundir en la definició de municipis turístics, analitzant detalladament les diferents alternatives de finançament dels municipis turístics, que és un dels objectius principals de l’AMT”. L’informe estarà acabat el primer trimestre del 2023 i s’espera poder compartir i fer públiques les conclusions per Setmana Santa.

El president de l’AMT va destacar que a partir d’aquesta redefinició es podran establir noves possibilitats de finançament per poder afrontar les despeses que suposen per als municipis oferir serveis a una població que estacionalment multiplica per quatre el de ciutadans empadronats.

En aquesta mateixa línia, el vicepresident de l’AMT Sol i Platja, Pere Granados, va posar èmfasi en la necessitat que es reconegui la “indústria turística” en el repartiment del finançament, ja que actualment “som els ajuntaments i la nostra ciutadania els que financem aquest gran nombre de persones que venen als nostres municipis, quan el benefici es reparteix més enllà”.

Per la seva banda, Fernando Valdés va posar en relleu que els municipis de l’AMT Sol i Platja són localitats amb “necessitats especials en suportar la major càrrega i intensitat de visitants durant l’any”, referint-se també a la reivindicació de finançament d’aquestes destinacions. va dir “s’ha de valorar”. Per això va posar èmfasi en l’estudi encarregat, “que permeti dotar les fórmules perquè segueixin atenent els visitants i continuïn sent els grans vaixells del turisme espanyol”.

 

Pla Nacional Sol i Platja

Una altra de les iniciatives que ja la ministra de Turisme, Reyes Maroto, va anunciar recentment als municipis de l’AMT, i que Fernando Valdés s’ha encarregat de ratificar, té a veure amb la proposta de desenvolupament d’un Pla Nacional Turístic de Sol i Platja durant l’any 2023. Aquest tipus de projectes es defineixen any rere any per part de la Secretaria d’Estat de Turisme, consensuat per les comunitats autònomes.

Actualment es treballa perquè entre els plans proposats per al proper any es tingui en compte la singularitat i importància del sector de Sol i Platja. Aquest Pla Nacional empara iniciatives ja existents que, a través dels Plans de Sostenibilitat Turística i els plans d’experiències basades en Sol i Platja, permet desenvolupar estratègies que es completen amb el Pla de Resiliència, ordenant tots aquests plans, i en què també hi participa Turespaña amb una promoció diferenciada.

Amb el desenvolupament d’aquests plans, els municipis AMT Sol i Platja s’integraran també a la Plataforma d’Intel·ligència Turística impulsada per Segittur, que desenvoluparà el seu projecte pilot a les vuit localitats, situant-los com a destinacions intel·ligents, de manera que, a més de líders en generació d’ocupació, pernoctacions i visitants, també seran exemple d’implantació de gestió intel·ligent de destinacions.

 

Sobre l’AMT Sol i Platja

L’AMT neix de la iniciativa de vuit destinacions turístiques pioneres a Espanya, la singularitat turística i el compromís amb la digitalització del sector, la sostenibilitat, l’accessibilitat i la cooperació entre destinacions, representa un conjunt de fortaleses comunes que els permetran mantenir la seva posició de lideratge al sector.

Aquests vuit municipis només representen el 0,9% de la població espanyola, però donen suport al 4% de l’ocupació turística, al 15% de les places hoteleres i al 19,2% de les pernoctacions estrangeres a Espanya a l’any.

L’AMT aspira a ser peça clau del sector turístic espanyol, i és reconeguda com a font de referència del turisme de sol i platja i agent clau per a la defensa dels interessos dels vuit municipis que la conformen.

Lloret Turisme participa en diferents accions promocionals per donar a conèixer l’actualització de la destinació

Aquestes darreres dues setmanes, Lloret Turisme ha dut a terme diferents accions promocionals amb l’objectiu de donar a conèixer la important inversió publico-privada dels darrers anys i les novetats que presenta la destinació per a aquest 2022.

La primera acció es va dur a terme a Madrid i va comptar amb dues parts, una breu presentació i posteriorment un actuació teatralitzada a càrrec d’Amargura Cultural, empresa de projectes culturals, que va descobrir als assistents la vinculació de Lloret de Mar amb el rei dels coctelers, Constante Ribalaigua, i l’escriptor Ernest Hemingway, ara que coincideix amb el Centenari del Daiquiri núm. 4. En total varen assistir-hi 12 mitjans de premsa i 58 operadors turístics. Elizabeth Keegan, gerent de Lloret Turisme, explica que “aquesta vinculació històrica ens funciona com a fil conductor per  mostrar una destinació de sol i platja urbana actualitzada amb una bona oferta complementària en cultura i lleure que ha sorprès els assistents, ja que en gran part la desconeixien”.

Per altra banda, la setmana passada Lloret Turisme va participar en l’acció promocional organitzada pel Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona a la ciutat belga de Gent, l’exposició immersiva «Inside Dalí», que acull l’espai Lichtkerk fins al 30 de juny. A aquesta acció promocional van assistir-hi operadors turístics com Adagio, VOS Travel, TUI Travel Shops, i mitjans de comunicació belgues com De Zondag i Het Nieuwsblad. Elizabeth Keegan destaca que “el mercat belga és un dels nostres mercats més tradicionals i fidels; amb la participació en aquesta acció hem pogut incidir en traslladar aquest missatge d’actualització de la destinació amb una important inversió en oferta hotelera amb especialització en famílies o i en adults only. A banda d’aquesta acció promocional, Lloret Turisme també va aprofitar la seva presència a Bèlgica per visitar diferents operadors que fa anys que treballen amb Lloret com són Alke Reizen, Viatges Leonard o Generaltour.

A més, seguint el pla d’accions de Lloret Turisme 2022, que ha apostat per reforçar la comunicació en aquest mercat, es va dur a terme un viatge de premsa amb 4 mitjans belgues i 2 holandesos que varen poder gaudir d’activitats a l’aire lliure com una excursió en caiac, senderisme, sortida en vaixell o golf; de la cultura amb una ruta indiana al centre de Lloret o de la gastronomia degustant menús en diferents restaurants de la vila.

Mercat belga a Lloret de Mar

El turisme belga el 2019 va generar 316.808 pernoctacions, un 5,46% del total, esdevenint el cinquè mercat més important per darrere de França, el Regne Unit, Alemanya i Rússia.

El 2021 va esdevenir el segon mercat, per darrere de França, amb 111.900 pernoctacions, un 5,48% del total.

14 hotels i 6 restaurants de Lloret de Mar reben l’acreditació Little Foodies, un segell de qualitat creat per Lloret Turisme i la Fundació Alícia en restauració infantil bona, sana i sostenible

Lloret Turisme i la Fundació Alícia han lliurat avui, al restaurant Velamar de Lloret de Mar, el segell en restauració infantil bona, sana i sostenible a un total de 20 establiments, concretament 14 hotels i 6 restaurants. Aquesta certificació acredita que els establiments que han passat l’auditoria garanteixen una alimentació equilibrada per als infants durant la seva estada de vacances. La gerent de Lloret Turisme, Elizabeth Keegan, explica que “tradicionalment l’alimentació infantil en període vacacional s’ha vinculat a menús poc saludables i repetitius, però actualment les famílies també demanden que es pugui garantir una alimentació saludable per als seus fills i filles durant les vacances”.

Abans d’iniciar el projecte, es va dur a terme un enquesta entre els establiments de restauració. Com a dades principals destaquen que un 33% ja estan acreditats amb la certificació de Destinació Turística Familiar que atorga la Generalitat de Catalunya; un 97,4% són per a famílies i un 56% ofereixen bufet o menú infantil (dels quals en la meitat de casos es tracta d’un espai diferenciat per a infants i amb una oferta poc variada). El 90% dels enquestats també va informar que no havien rebut cap formació en alimentació infantil i, com a conclusió, un 95% va manifestar que consideraven que podien millorar la seva oferta infantil i tenien voluntat de fer-ho.

L’auditoria, que es basa a seguir el mètode del plat, estableix que els menús infantils han de comptar amb un 50% de verdures, un 25% d’hidrats de carboni i un 25% d’aliments proteics. Ha estat feta per professionals de la Fundació Alícia, que han valorat criteris diferents segons els blocs següents:

  • Segura: que compleixi la normativa i estigui adaptada a al·lèrgies i/o intoleràncies i que estigui presentada de forma segura (com més separat, tallat i pelat millor).
  • Suficient: que les racions s’ajustin als infants.
  • Equilibrada: que garanteixi la presència de verdures, d’aliments integrals i la utilització d’oli d’oliva, entre d’altres.
  • Ecològica: que procuri per la presència d’aliments frescos, de temporada i de proximitat, a banda de comptar amb un sistema de reciclatge i de separació de residus, entre d’altres.
  • Econòmica: que el preu s’adapti a les quantitats servides als infants i s’ofereixi aigua com a primera opció.
  • Pràctica: que es doni un servei que fomenti l’autonomia de l’infant.
  • Ètica: que es consideri l’infant com un comensal més i que es garanteixin els drets bàsics de les famílies.
  • Significativa: que asseguri la presència de plats del territori.
  • Estimulant: que ofereixi plats atractius i que es fomenti la descoberta gastronòmica.

 

L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, i la regidora de Bars, Restaurants i Cafeteries, Lara Torres, han lliurat la certificació als següents establiments acreditats: aparthotel Costa Encantada, hotel Evenia Olympic Garden, hotel Evenia Olympic Palace, hotel Evenia Olympic Park, hotel Evenia Olympic Suites, Guitart Central Park Aqua Resort, hotel Acapulco, hotel Anabel, hotel Marsol, hotel Rosamar Spa, hotel Rosamar Garden, hotel Rosamar Marítim, hotel Samba, hotel Surf Mar, hotel Xaine Park, i els restaurants Can Bolet, Can Guidet, El Trull, Mas Romeu, La Rambla i Velamar.

A banda de lliurar els diplomes als establiments, durant la presentació també s’ha presentat la marca Little Foodies, que dona visibilitat a tota aquesta aposta per l’alimentació infantil saludable i que inclou una nova imatge gràfica, el segell, diferents suports físics i digitals, una pàgina d’aterratge (https://littlefoodies.lloretdemar.org/) en quatre idiomes diferents, diversos vídeos promocionals i un banc d’imatges específic.

L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, ha detallat que “aquesta acreditació combina la nostra aposta per la gastronomia i pel turisme familiar que és un producte que els darrers s’ha consolidat amb força a Lloret”. I ha recordat que “l’èxit d’aquest projectes depèn d’aquesta col·laboració publico-privada”.

Lloret Turisme va posar en marxa l’any 2018 l’Estratègia d’impuls al sector de la gastronomia de Lloret de Mar 2018-2022 en col·laboració amb la Fundació Alícia i amb el suport del Gremi de Bars, Restaurants i Cafeteries i el Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar. Durant aquest temps ha dut a terme diferents accions en les dues línies estratègiques del projecte. En la línia de la salut, s’han organitzat tot tipus de formacions per als equips de cuina (al·lèrgies i intoleràncies, veganisme i vegetarianisme) i la destinació compta actualment amb més de 15 establiments Sense Gluten acreditats per l’Associació Celíacs de Catalunya i 21 amb el segell AMED de l’Agència de la Salut Pública de Catalunya, en el foment de l’alimentació mediterrània. Pel que fa a la línia de la identitat, es va crear el receptari de La cuina dels americanos.

Lloret de Mar presenta temporada consolidant la seva transformació sostenible i recuperant el turista internacional

Lloret de Mar ha presentat avui les seves previsions per a la temporada d’estiu 2022 en la que destaca una continuïtat en l’aposta del municipi per potenciar la seva gestió sostenible i una recuperació del visitant internacional. Tot això en una conjuntura en la que el municipi iniciarà diversos projectes de gran abast finançats pels fons europeus Next Generation.

La sostenibilitat és i serà un dels eixos estratègics de promoció de Lloret de Mar. En aquest sentit, s’ha donat a conèixer l’acord signat amb la plataforma Bioscore que representarà el primer pas per fer que, en pocs mesos, els allotjaments associats al Gremi d’Hostaleria de Lloret compleixin amb els indicadors per obtenir la UNE-ISO 21401:2019 Sistema de Gestió per a Allotjaments Turístics. Aquesta és la primera norma internacional en sostenibilitat en allotjaments turístics i ha estat desenvolupada pel Comitè de Normalització d’ISO (Organització Internacional de Normalització). “L’objectiu dels nostres allotjaments és obtenir normes nacionals i també d’abast global, ja que el 75% del nostre públic és de procedència internacional”, ha explicat Enric Dotras, president del Gremi d’Hostaleria de Lloret.

Aquesta certificació Bioscore, ha manifestat Dotras, afavorirà potenciar la marca i la comunicació com a establiments responsables “donant a conèixer el grau de sostenibilitat, el qual es va actualitzant contínuament amb la incorporació de les noves dades”.

Elizabeth Keegan, gerent de Lloret Turisme, ha afegit que aquest projecte “va en consonància amb la transformació en clau sostenible que està treballant la destinació en els últims anys”. En aquest sentit, Lloret Turisme va impulsar aquest inici d’any, concretament des de febrer fins abril, un programa executiu de Transformació Ètica i Sostenible en el qual el sector turístic d’allotjament de la destinació va tractar temes com la gestió de recursos, la gastronomia sostenible, l’economia sostenible, l’empresa i les persones, el màrqueting i la promoció en sostenibilitat, la generació de valor o la responsabilitat social corporativa i va poder elaborar el seu pla de sostenibilitat d’empresa amb el suport de mentories de professionals. Hi varen participar una cinquantena d’establiments turístics el que suposa unes 15.000 places hoteleres del conjunt de les 29.000 que té la destinació. Paral·lelament Lloret de Mar també participa en un altre projecte amb fons europeu, Greentour d’Economia Circular i Turisme Sostenible en Destinacions de l’Espai Sudoe, que crea aliances entre destinacions turístiques en l’àmbit de d’economia circular i ecoetiquetatge. Per últim, ha parlat de la implementació del pla d’accions de Sostenibilitat Turística de Lloret de Mar 2021-2023. Aquest eix estratègic també tindrà visibilitat a través de la campanya de civisme per aquest estiu, la qual promou el respecte a l’entorn i la ciutadania.

Pel que fa a l’ordenació turística Lloret de Mar aquest 2022 incidirà principalment en la millora dels temes de mobilitat amb l’obertura d’aparcaments dissuasius a l’entrada de Lloret; l’activació de la T-Dia, que permet els desplaçament en transport urbà per 5 € durant 24 hores o la plataforma d’aparcament Parkimeter que permetrà aglutinar gran part de l’oferta publica i privada en una sola plataforma digital. A més s’ha creat la figura del gestor de cues nocturnes pels taxis de Just Marlés i s’han incorporat agents cívics nocturns i diürns.


Bona previsió de visitants i nous projectes

L’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, ha assenyalat les previsions positives per la temporada d’estiu 2022, en la qual es preveu una molt bona ocupació hotelera pels mesos de juliol i agost i una forta recuperació dels mercats internacionals, en especial els provinents de França, Regne Unit, i Alemanya. L’any passat, en un context post pandèmic, Lloret de Mar va tancar amb un canvi en la importància de mercats internacionals; en primer lloc és va mantenir França amb 593.112 pernoctacions seguit de Bèlgica, 119.900 pernoctacions, i Polònia amb 81.939 pernoctacions.

Fins aquest mes d’abril del 2022 Lloret de Mar ja ha tingut 451.101 pernoctacions  de les quals 88.360 són de França, 27.838 de Bèlgica i 19.718 de Regne Unit. L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, ha destacat que “aquestes xifres mostren la importància que tenen els mesos de temporada mitja a Lloret de Mar on tenim un gran activitat turística vinculada a productes com el turisme esportiu, el MICE o el d’actiu-natura”.

Tanmateix, Dulsat ha posat èmfasis en dos elements: per una banda, el projecte Next Lloret, amb una inversió de 6,91 milions d’euros destinats a la revitalització del nucli antic, del mercat municipal, a la digitalització i formació, la mobilitat, la seguretat ciutadana, i als Jardins de Santa Clotilde; i el seu compromís amb l’acord de la Mesa Empresarial fins el 2030, amb una inversió de 80 milions d’euros. “Ambdues actuacions ens ajudaran a seguir fent de Lloret un municipi amb una millor qualitat de vida pels residents i una destinació atractiva pels visitants”, ha destacat Jordi Orobitg, regidor de Promoció Econòmica.


Més de 40 propostes de turisme actiu i cultural per aquest estiu

El miniclub a Lloret i Fenals, immersió lleugera, ioga sobre planxa, planxa de rem, visites guiades, visites teatralitzades, espectacles de circ  i teatre al carrer, un festival de música o el festival de drons són algunes propostes que presenta Lloret de Mar per a aquest estiu. Com explica el regidor de Promoció Econòmica, Jordi Orobitg, “activitats singulars que aporten el valor afegit de crear experiències en l’entorn natural i cultural privilegiat que ja té el municipi i diferencials com el Lloret Drone Festival que aquest any tindrà lloc del 29 al 31 de juliol i que tindrà format internacional”. Aquest any per primera vegada s’ha realitzat una sessió informativa per a tot el personal que té atenció directe amb el client per donar aquesta informació de primera mà i que la puguin traslladar com a proposta de valor de la destinació als seus clients.