El projecte del Castell de Lloret oferirà una experiència immersiva sobre la crisi climàtica

Ubicat en una icona turística de la vila, el projecte ascendeix a 8 milions d’euros i té previst acollir 100.000 visitants a l’any

Avui a la sala polivalent de la Casa de la Cultura ha tingut lloc la presentació del projecte del Castell de Lloret; una experiència immersiva multisensorial ubicada al Castell d’en Plaja, una icona turística de la vila situada a la platja de Lloret. La presentació ha estat a càrrec de l’alcalde, Jaume Dulsat, i l’empresari lloretenc i propietari del castell, Gustavo Buesa, acompanyants de l’equip multidisciplinar que dirigeix el projecte: Toni Cruz, director creatiu; Pascuals Design, disseny, continguts i producció; i els arquitectes Valentí Orpí i Quim Planiol, responsables del projecte de rehabilitació.

L’eix temàtic del projecte versa sobre la sostenibilitat i el canvi climàtic, una prioritat per Gustavo Buesa “Amb aquest projecte des del Grup GBI fem valer el nostre compromís amb l’entorn. Volem que esdevingui un espai pedagògic que projecti la situació actual però que també mostri al visitant les diferents solucions que tenim al nostre abast i sobretot, que els lloretencs i lloretenques per fi es facin seu un edifici històric que sempre ha estat privat”.

L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, ha destacat que “es tracta d’un projecte que vol ser un tribut pels lloretencs, convertint-lo en un espai obert a la ciutadania. De fet és per aquest motiu que a partir d’ara es dirà el Castell de Lloret”. I ha afegit que “que sigui un particular el que aposti per crear a Lloret un projecte tan innovador és un orgull i posa de manifest l’estima d’en Gustavo Buesa per la seva vila”.

Degut al deficient estat de conservació de l’edifici i a la singular ubicació del castell, que es troba just al davant del poblat ibèric del Turó Rodó i al peu de Sa Caleta i del camí de ronda, les feines de rehabilitació han estat especialment complexes, amb una actualització de l’accessibilitat, un reforç estructural i noves instal·lacions i serveis. Durant el procés d’adequació la sostenibilitat ha estat també uns dels eixos vertebradors del projecte constructiu. Així, per exemple, gran part de l’electricitat de la qual s’abasteix el castell prové de fonts no contaminants, instal·lades al mateix recinte.

El Castell de Lloret oferirà al visitant un viatge en 3 etapes per sentir i comprendre el canvi climàtic en tota la seva dimensió:

  1. Sala Causes. On el visitant s’endinsarà a través del metavers en un territori totalment inexplorat: les activitats humanes que han contaminat el planeta i han provocat l’escalfament global.

 

  1. Sala Conseqüències. El visitant viurà els efectes de l’emergència climàtica en primer persona: els dramàtics efectes de la desforestació a la selva amazònica; l’impacte d’un incendi de sisena generació; la contaminació dels oceans o el naufragi en una tempesta de gran dimensions. I ho farà amb el suport de l’última tecnologia existent: una pantalla LED de 12 metres de llargada, una plataforma que es mou i vibra al ritme de les imatges i tot tipus d’efectes sensorials: sonors, lumínics i tèrmics.

 

  1. Sala Solucions. Per conèixer i experimentar amb un gran espectacle multisensorial. El visitant explorarà en aquest espai totes les claus per aturar la crisi climàtica, a través d’un bonic espectacle d’imatge, llum i so i diferents jocs digitals interactius.

 

L’espai està preparat per acollir escoles i instituts amb un recorregut fet a mida ja que el projecte vol esdevenir també una important eina pedagògica.

A més, el projecte també inclou una terrassa exterior amb servei de bar i espectaculars vistes a la Costa Brava. En aquest espai exterior s’hi instal·laran uns elegants arbres metàl·lics, dotats de plaques fotovoltaiques, que protegiran de l’impacte del sol durant el dia i il·luminaran la terrassa al vespre.

Durant els mesos de temporada alta, sobre la façana del castell s’hi projectarà cada nit un espectacle de llums i colors, que podrà ser vist des de Sa Caleta i des part de la platja de Lloret.

Durant la resta de l’any, l’edifici lluirà una discreta i elegant il·luminació perimetral, que resseguirà cada un dels merlets del castell, i que el farà destacar des de la llunyania.

El projecte té un pressupost de 8 milions d’euros, preveu acollir 100.000 visitants l’any i crear 40 llocs de treball durant tot l’any.

Sobre el Castell de Lloret

La seva construcció es va fer a càrrec de l’industrial gironí Narcís Plaja, que el plantejà com una residència d’estiueig. L’obra s’inicià el 1935 i es va inaugurar el 1940, esdevenint popularment conegut com “El Castell d’en Plaja”. Amb el temps ha esdevingut una icona indiscutible de l’skyline de la ciutat i un dels recursos arquitectònics més fotografiats de Lloret.

 

Galeria

Notícies relacionades

Els hotels de Lloret de Mar que han realitzat inversions recents superen, àmpliament en satisfacció, a la resta d’oferta de la mateixa categoria

Els hotels de Lloret de Mar que han realitzat inversions recents superen, àmpliament en satisfacció, a la resta d’oferta de la mateixa categoria

La bona percepció de seguretat del turista, amb 95 punts sobre 100, i la important diferència en puntuació per  satisfacció del client entre els ho…