La bona percepció de seguretat del turista, amb 95 punts sobre 100, i la important diferència en puntuació per satisfacció del client entre els hotels reformats i no reformats de la mateixa categoria, són dues de les de les principals conclusions que s’han exposat a la presentació que ha organitzat Lloret Turisme, juntament amb Mabrian Technologies, per presentar l’informe de dades turístiques de la temporada d’estiu (maig-octubre) de Lloret de Mar, extretes de l’eina d’intel·ligència turística i big data de la destinació i en la que han participat una cinquantena de professionals del sector turístic.
Aquesta plataforma es nodreix de diferents fonts com són: capacitat aèria programada, preus dels vols, despesa amb targeta a la destinació, comentaris en xarxes socials, cerques en el metacercador de Google, perfil i comportament de visitants que han reservat a través de Booking.com i fonts complementàries com les dades de turistes i pernoctacions proporcionades mensualment per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Per a l’alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas, “Les conclusions mostren per una banda que tenim potencial encara per reforçar els mesos de pre i post temporada perquè hi ha un interès general en la destinació tant del mercat nacional com dels internacionals i, per l’altra, que existeix marge de millora per aconseguir un major equilibri entre les necessitats de turistes i residents els mesos de juliol i agost”.
La xifra de visitants i pernoctacions en hotels estimada per l’INE per aquesta temporada d’estiu (maig-octubre) va tancar amb 943.537 visitants i 4.320.547 pernoctacions respecte els 889.448 viatgers i 3.957.980 de pernoctacions del 2023 per al mateix període.
En paraules d’Elizabeth Keegan, gerent de Lloret Turisme, “Els hotels actualitzats milloren en satisfacció del client i en preu i són un important aliat en l’estratègia de reposicionament i diversificació de la destinació”.
PRINCIPALS CONCLUSIONS
Augment de l’interès per Lloret de Mar per part dels mercats internacionals i descens dels mercats de proximitat durant els mesos centrals de l’estiu, tornant a una proporció dels viatgers nacionals versus els internacionals molt similar a la pre-pandèmia:
- +6% visitants i +9% de pernoctacions hoteleres respecte l’any anterior.
- El mercat francès perd presència, però segueix sent amb diferència el primer d’origen internacional.
- Regne Unit i Alemanya es converteixen en els principals mercats d’origen al juny i juliol respectivament.
- S’observa un increment en pernoctacions en tots els mesos, especialment de maig a juliol.
L’estada mitjana es situa en 4’6 dies amb un lleuger increment respecte l’any anterior.
Augment de la connectivitat aèria als aeroports de Girona i Barcelona
- Aeroport de Girona: El mercat britànic continua tenint el major pes a les arribades per aire amb Jet2, TUI i Ryanair. Irlanda, amb 4 connexions, ha més que doblat la seva capacitat aèria amb Ryanair a Girona respecte 2019.
- El mercat alemany, també amb Ryanair i 6 connexions aquest 2024, ha crescut substancialment respecte 2023, així com Polònia.
Segment de client
- Les vacances amb amics guanyen pes respecte a d’altres grups de viatge, especialment el de les famílies, en els mercats italià, holandès i suís, especialment al juliol i l’agost.
Creix sensiblement la despesa mitjana amb targeta
- La despesa mitjana en destinació augmenta en gairebé tots els mercats (+2%), exceptuant Alemanya.
- Descens del pes de la despesa en allotjament en relació a la restauració, bars i discoteques.
Major ocupació i lleugera millora de l’ADR en l’allotjament hoteler
- S’incrementa el nivell d’ocupació en hotels tots els mesos de la temporada d’estiu, amb el mes d’agost per sobre del 90%.
- L’estada mitjana creix lleugerament tots els mesos exceptuant l’agost.
- L’ADR al juliol ha incrementat lleugerament situant-se en 120 € i a l’agost en 134 €.
- La diferència en els preus dels hotels actualitzats de 4* és un 10% superior a la resta.
Satisfacció i preus dels hotels
- Els hotels de 4 estrelles actualitzats superen àmpliament a la resta en satisfacció del client.
- L’índex de satisfacció d’aquests establiments es situa en 77 punts sobre 100 mentre que la de la resta es troba en 44 punts sobre 100.
- Segons les dades publicades en OTA’s, els establiments actualitzats treballen amb preus un 10% superiors.
- L’índex global de satisfacció dels clients amb la destinació és de 87 punts dels quals 68 punts són de satisfacció de producte turístic, 95 punts d’índex de seguretat i 92 punts d’índex climàtic.
CONCLUSIONS PER MERCATS
Mercat domèstic
Lloret de Mar continua retenint part del públic nacional que ha redescobert la destinació durant la pandèmia.
Les escapades de principi d’estiu (maig, juny) i finals d’estiu (setembre, octubre) són claus per retenir aquest públic.
França
Redueix el seu pes especialment els mesos centrals d’estiu.
Increment del 4% de la despesa mitjana, essent l’allotjament la principal categoria de despesa i seguida de l’alimentació, el que indica que l’habitatge vacacional i els apartaments guanyen en popularitat.
Com a perfil de públic, pes important de les parelles i famílies especialment durant els mesos de maig i juny.
Regne Unit
Regne Unit es converteix en els segon mercat emissor internacional, amb un creixement de l’11% en pernoctacions respecte a l’any anterior.
Creix l’interès del mercat britànic especialment els mesos de maig, juny i setembre, amb un major pes de viatgers sols i una estada mitjana de 5,5 dies.
Alemanya
Gran creixement de l’interès en tots els mesos de l’estiu destacant juny, juliol i agost. El gran augment de la capacitat aèria i la rebaixa del preu dels bitllets aeris ha afavorit aquest creixement.
Països Baixos
Interès creixent respecte el 2023 molt focalitzat al juliol, que es tradueix en un increment de pernoctacions especialment en aquest mes.
Suïssa
Segon mercat amb més despesa mitjana en destinació. L’allotjament és la principal despesa.
Bèlgica
Un mercat fidel amb perfil de client equilibrat i una de les estades mitjanes més llargues.
Polònia
Manté la seva presència, especialment pel perfil familiar.
Mercat amb l’estada mitjana més llarga de tots els analitzats.
Itàlia
Creixement d’un 8% en pernoctacions respecte l’any anterior.
El grup d’amics és el segment predominant, amb una major presència del gènere femení.
Irlanda
Gran augment de l’interès en Lloret de Mar, amb un creixement del 14% en pernoctacions respecte el mateix període de l’any anterior, especialment al mes de maig, amb un creixement del 108%. La seva despesa en destinació és la més elevada.
Països Nòrdics
Creix l’interès en tots els països nòrdics, tot i que la manca de connectivitat fa que sigui més complicat traduir-ho en pernoctacions.