Els municipis turístics de l’aliança turística de Sol i Platja (AMT) reclamen un IGIC del 1% i altres millores fiscals

Lloret de Mar i la resta de membres de l’aliança han presentat aquest estudi de reformulació del concepte de Municipi Turístic que té per objectiu que aquestes localitats, líders en el sector turístic, puguin accedir a un millor finançament per garantir els serveis que necessiten residents i visitants

L’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja va presentar ahir a Madrid l’estudi per la redefinició del concepte de Municipis Turístics amb l’objectiu d’aconseguir que aquestes localitats, líders en el sector turístic, puguin accedir a un millor finançament per garantir els serveis que necessiten residents i visitants.

L’estudi el va presentar ahir a Madrid el president de l’AMT Sol i Platja i alcalde de Salou, Pere Granados, i pel vicepresident i alcalde de Calvià, Juan Antonio Amengual, acompanyat de l’alcalde de Lloret, Adrià Lamelas, i els altres alcaldes que integren l’aliança.

L’estudi presentat analitza la legislació existent en matèria de turisme, no només a cadascuna de les comunitats autònomes sinó també a nivell nacional i internacional (amb una comparativa amb més de 40 països), així com les particularitats sobre finançament establertes per als municipis turístics, amb l’objectiu d’entendre amb profunditat i proposar millores en termes de turisme i serveis públics.

El document d’estudi de la ‘Definició de municipi turístic, les seves implicacions i possibles alternatives de finançament’ posa de manifest que la definició actual queda curta, ja que només 14 localitats espanyoles compleixen els requisits actuals, mentre que entre els vuit municipis pioners del turisme de l’AMT Sol i Platja, líders del procés de recuperació del sector, només un és dins dels paràmetres actuals. Així, per exemple, tot i la seva gran afluència turística, la legislació actual no considera els municipis de llarga trajectòria del turisme a Espanya (Benidorm, Lloret de Mar, Calvià, Torremolinos, Adeje, etc.) com a Municipis Turístics, amb les conseqüències que això genera , tenint en compte que el desequilibri poblacional que sostenen a causa de la seva activitat turística en alguns casos fins i tot pot arribar a triplicar-se.

Així, partint d’un enfocament crític, la metodologia utilitzada a l’estudi ha estat confeccionada amb l’objectiu de donar resposta a aquesta definició i a l’estimació de finançament. S’entén com a conclusió que és imprescindible la realització de canvis, tant en la redefinició de les característiques de cada municipi, com en el finançament dels mateixos.

D’aquesta manera, la proposta de l’AMT de Sol i Platja exposa que, per ser considerat municipi turístic, les localitats candidates no seran capitals de província ni de comunitat autònoma, sinó que han de comptar amb una població entre els 10.000 i els 100.000 habitants i hauran de complir almenys un dels tres requisits següents:

  • Que les segones residències superin el nombre de primers habitatges.
  • Que comptin amb més de quatre milions de pernoctacions anuals.
  • Que el nombre de places d’allotjament sigui superior al 50% de la població censada a cada municipi.

Pel que fa al finançament, l’estudi inclou la necessitat que els ajuntaments puguin tenir un tipus reduït del 3% de l’IVA en territori peninsular i les Balears i de l’1% de l’IGIC a les Illes Canàries.

A més, per a aquells municipis que compleixin els criteris per ser considerats municipis turístics, es proposa una modificació addicional del sistema de finançament consistent en la inclusió al ‘Model de Cessió’ del que gaudeixen aquells municipis que són capitals de província o de comunitat autònoma. Aquest model suposa el 2,1% de la quota líquida de l’IRPF el 2,32% de l’IVA i el 2,92% de la recaptació líquida dels impostos sobre la cervesa, sobre el vi i begudes fermentades, sobre productes intermedis, sobre l’alcohol i begudes derivades, hidrocarburs i tabac.

Sobre l’AMT Sol i Platja

L’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja (AMT) neix el 2017 amb la iniciativa de vuit destinacions turístiques pioneres a Espanya, com són Adeje, Arona, Benidorm, Calvià, Lloret de Mar, Salou, Sant Bartomeu de Tirajana i Torremolinos. Els objectius clau són el tractament dels problemes que afecten el finançament dels municipis turístics i el compromís amb la digitalització del sector, la sostenibilitat, l’accessibilitat i la cooperació entre destinacions.

Galeria

Notícies relacionades