Francesos, belgues i holandesos són els mercats internacionals que mostren una despesa de targeta bancària més alta a Lloret de Mar durant l’estiu

La despesa en restaurants continua guanyant pes relatiu envers altres categories com poden ser allotjament i alimentació, que recuperen xifres similars a la prepandèmia

El mercat nacional de proximitat, que ha retrobat Lloret arrel de la pandèmia, continua essent clau aquest 2022. El mercat francès també es manté fidel

En l’àmbit nacional, augmenta el segment d’edat que es correspon a parelles i especialment famílies

Prop d’una quarantena de professionals del sector turístic de Lloret de Mar han participat a la presentació que ha organitzat Lloret Turisme i Mabrian Technologies avui a la sala polivalent de la Biblioteca de Lloret per presentar les dades d’estiu extretes de l’eina d’intel·ligència turística i big data de la destinació.

Aquesta plataforma es nodreix de diferents fonts com són: capacitat aèria (Cirium), presència detectada a través de les antenes mòbils (Orange), despesa amb targeta a la destinació (Mastercard), opinions i preus en OTAs (Tripadvisor, Expedia i Booking), comentaris en xarxes socials (Twitter i Instagram) i cerques en el metacercador de Google. Com a font també s’han utilitzat les dades de turistes i pernoctacions proporcionades mensualment per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Elizabeth Keegan, gerent de Lloret Turisme, explica que “la nostra plataforma d’intel·ligència turística ens ha permès passar d’unes dades només quantitatives i estadístiques, com són les de l’INE (Institut Nacional d’Estadística), a unes dades més qualitatives i reals que ens permeten obtenir informació molt interessant de cara a la planificació estratègica i els resultats que se’n deriven”. Per exemple, en base a les dades obtingudes a través de la plataforma els darrers anys, aquest 2022 Lloret Turisme va decidir tenir presència en termes de relacions públiques i comunicació en els mercats de França i Benelux amb l’objectiu de traslladar l’actualització de la destinació en aquests mercats tradicionals.

A continuació es detallen les conclusions principals:

Tendència de les cerques del terme Lloret a Google en relació amb la categoria de viatges

  • El mercat nacional de proximitat (Barcelona) mostra uns pics de cerca rellevants al mes d’abril coincidint amb els caps de setmana del 10 i del 17 (Setmana Santa), i un nivell de cerques significatiu (+50/100 punts) des del començament del mes de juny, que es sostenen fins a finals d’agost.
  • Bèlgica i els Països Baixos destaquen pel seu pes en les cerques comparats amb d’altres mercats europeus. El nivell de cerques més intensiu comença a finals de juny i s’accentua al mes de juliol.
  • Aquests patrons de cerques coincideixen amb les dades de despesa amb targeta a la destinació.

 

Mercats: Tornada a un mix similar a la prepandèmia excepte per l’absència del turista de l’Est d’Europa

  • Holandesos, alemanys, italians, britànics i belgues, amb més pes relatiu respecte de l’estiu 2021.
  • El mercat nacional també continua fort i juntament amb el francès, es consoliden com un bastió essencial de la demanda.
  • La possibilitat de recuperar britànics que arriben via l’aeroport de Girona depèn de la millora en la connectivitat de cara a 2023.
  • Les diferències en l’estacionalitat dels mercats que s’aprecien en les dades de despesa els fan complementaris.

 

Despesa internacional: Restauració, un concepte que pren cada vegada més pes

  • Basant-nos en les dades de despesa, s’aprecia la recuperació en britànics i italians, i el creixement en holandesos, belgues i fins tot francesos, que ja varen ser rellevants el 2021. El mercat rus ha desaparegut de les dades de Mastercard.
  • La despesa en restaurants continua guanyant pes relatiu envers altres categories com poden ser allotjament i alimentació, que recuperen xifres similars a la prepandèmia. Les compres es van recuperant, però el seu pes relatiu està per sota de la prepandèmia, probablement degut a la menor presència de turistes de l’Est d’Europa.
  • Holandesos, belgues i francesos, els mercats amb una despesa mitjana més alta amb targeta bancària.
  • Els mercats es mantenen fidels als seus mesos preferits per viatjar, amb els francesos més presents al juny i l’agost, els holandesos i belgues fidels al juliol, els italians més presents a l’agost i els britànics i alemanys al juny.

 

Demanda: Estiu 2022, dades similars al 2019

  • Dades temporada estiu: Els importants creixements en el nombre de turistes i en despesa respecte al 2020 i el 2021 corroboren la recuperació de la demanda internacional. Aquesta temporada d’estiu Lloret ha rebut 586.566 viatgers i 692.351 pernoctacions (dades INE) i 3.360.508 pernoctacions (dades de telefonia mòbil que inclouen els habitatges d’ús turístic).
  • Un millor juliol que el 2019: Els resultats de juliol milloren més en proporció que els de l’agost comparats amb el 2019, el que reforça la conclusió que juliol i agost són dos mesos que tendeixen a equiparar-se. Les dades captades a través de les antenes de telefonia mòbil indiquen que al juliol es varen realitzar 307.546 pernoctacions.
  • Turisme internacional: Tot i l’evident recuperació del turisme internacional, l’absència dels mercats de l’Est d’Europa i la reducció de la capacitat aèria des del Regne Unit i des d’altres mercats, entre d’altres factors, ha comportat que el mes de juny encara quedi per darrere del 2019 i que els mesos de juliol i agost hagin arribat a unes xifres similars a la prepandèmia. Durant la temporada d’estiu Lloret de Mar ha rebut 584.535 viatgers i155.037 pernoctacions (dades INE) i 2.615.183 pernoctacions internacionals (dades de telefonia mòbil que inclouen els habitatges d’ús turístic).
  • Turisme nacional: Tot i que respecte del 2021 el nombre de pernoctacions del mercat nacional ha baixat, aquesta demanda generada arran de la pandèmia no ha deixat la destinació i continua aportant més viatgers i pernoctacions que en el 2019. Així, aquesta temporada d’estiu Lloret de Mar ha rebut un total de 185.621 viatgers respecte als 129.218 de l’any 2019 (dades INE) i s’hi han dut a terme 314 pernoctacions (dades INE) i 745.325 pernoctacions nacionals (dades de telefonia mòbil que inclouen els habitatges d’ús turístic).
  • Els mercats francès i nacional també mantenen un pes superior respecte del 2019.
  • Altres mercats que augmenten representativitat són els Països Baixos, Bèlgica i Itàlia.
  • L’última quinzena de juliol i la primera d’agost són els moments de més presència de turistes a la destinació.
  • Sant Joan marca el pic de presència dels turistes nacionals, d’origen català.
  • També per als catalans el cap de setmana de la Pasqua de Pentecosta i els del mes de juliol marquen els moments de màxima presència a Lloret.
  • El pes de la demanda de Catalunya es manté en un 80% de la demanda nacional.
  • A nivell nacional, creix el segment d’edat que es correspon més aviat amb parelles i, especialment, famílies. El 22% es situa entre 35-44 anys, seguit del 20% de la franja d’entre 45-54 anys.
  • El nombre d’excursionistes també s’ha vist augmentat amb la mateixa tendència, és a dir, un creixement superior al juny i juliol. Aquests excursionistes són d’origen nacional, principalment de municipis de la província de Barcelona. En total, aquesta temporada d’estiu han passat per Lloret de Mar 39.545 excursionistes (turistes que no pernocten a la destinació).

 

Allotjament: Pujada de preus, especialment en 3 i 4 estrelles

  • Els increments en el preu s’observen especialment en la categoria de 4 estrelles.
  • La demanda d’allotjament en habitatges d’ús turístic ha crescut i aquest increment pot estar fomentat pel turista nacional, que torna a venir més els caps de setmana.

 

Interessos i satisfacció: Tornada a indicadors prepandèmia

  • En termes de satisfacció i percepció de seguretat, s’ha tornat a indicadors semblants als del 2019: 86% d’índex global, 69 d’índex de producte, 92 d’índex de seguretat i 96 d’índex climàtic.
  • Pel que fa a la satisfacció hotelera, millora un 15% respecte al 2019.
  • Els interessos també sembla que adopten uns pesos similars als previs a la pandèmia: destaca el producte Sol i Platja seguit dels de Natura i Cultura. S’aprecia una tendència ascendent a Gastronomia i Natura.
  • Els Jardins de Santa Clotilde són l’atractiu que ha rebut més atenció en xarxes socials, mentre el camí de ronda comparteix rellevància amb activitats relacionades amb la platja i les activitats aquàtiques.

 

En relació a les conclusions, l’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat destaca que «Aquestes dades mostren una gradual variació en els interessos del perfil del turista que visita Lloret de Mar i de la seva despesa i, per tant, milloren la competitivitat de la destinació, que és l’objectiu que tenim marcat».

Galeria

Notícies relacionades