Més d’una seixantena de professionals del sector turístic de Lloret de Mar han participat a la sessió que ha organitzat Lloret Turisme juntament amb Mabrian Technologies per presentar les dades d’anàlisi turístic de l’any 2023, extretes de la plataforma d’intel·ligència turística i big data de la destinació, a més de presentar la memòria 2023 i les novetats turístiques per aquest 2024 de Lloret Turisme.
Addicionalment, part d’aquesta sessió es va dedicar a presentar els estudis del perfil de demanda de 5 dels mercats amb més pes a la destinació, elaborats amb la finalitat de proporcionar un major coneixement de cadascun d’ells per així poder establir una estratègia de màrqueting i comunicació més coherent, en relació amb els missatges a comunicar a cada mercat segons les seves preferències, a quins perfils i en quin moment de l’any. Els informes són relatius als següents mercats: Espanya, França, Bèlgica, Regne Unit i Alemanya.
Aquesta plataforma, les dades de la qual el 2023 han estat finançades a través de Red.es, es nodreix de diferents fonts com són: capacitat aèria (Cirium), presència detectada a través de les antenes mòbils (Orange i Nommon), despesa amb targeta a la destinació (Geoblink i Mastercard), opinions i preus en OTAs (Tripadvisor, Expedia, Booking i Airbnb), comentaris turístics a xarxes socials (Twitter i Instagram), reserves hoteleres (Hitt) i cerques en el metacercador de Google. Com a font també s’han utilitzat les dades de turistes i pernoctacions proporcionades mensualment per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
La benvinguda ha anat a càrrec de l’alcalde de Lloret, Adrià Lamelas, que ha destacat que “aquesta informació és clau per a la planificació de l’estratègia turística de la destinació i els seus establiments a curt, mig i llarg termini i per a establir sinergies entre el sector públic i el privat sobre els reptes i les oportunitats de la nostra ciutat”.
Lloret de Mar va tancar el 2023 amb un total de 1.266.712 viatgers; dels quals 865.335 han estat internacionals i 401.377 nacionals, i amb 5.339.422 pernoctacions, de les quals 4.184.095 han estat internacionals i 1.155.327 nacionals. Elizabeth Keegan, gerent de Lloret Turisme, ha destacat que “al 2023 es varen superar les xifres turístiques del 2022 arribant a unes xifres properes al 2019 i amb unes bones dades en pre i post temporada que demostren que l’estratègia d’especialització en productes turístics complementaris al sol i platja es consolida i posiciona la destinació en segments com parelles o famílies amb una proposta de valor per a públics fora de la temporada estival”.
10 PRINCIPALS CONCLUSIONS SOBRE L’ANY TURÍSTIC 2023
- Els indicadors turístics de xifres indiquen un bon 2023 pel sector turístic, millor que el 2022 i proper al 2019.
- El mercat nacional es manté fidel a Lloret de Mar després de la pandèmia, amb un augment d’un 20% del viatgers nacionals respecte el 2019 (407.921 viatgers al 2023 respecte els 338.168 del 2019) que es tradueixen en un augment del 10% de les pernoctacions nacionals respecte el 2019 (1.165.618 del 2023 respecte a les 1.049.635 del 2019).
- Entre el públic nacional destaca clarament el català, que suposa un 80% dels viatgers i un 70% de les pernoctacions totals del mercat espanyol i que millora a més les seves xifres del 2022.
- A nivell de mercats internacionals, Lloret de Mar manté l’estada mitjana d’aquests, tot i que no arriba a dades de 2019 (un 12% menys en pernoctacions). Tot i així, respecte el 2022, el creixement és del 21%.
- Lloret de Mar és, per darrere de Benidorm, la destinació que mostra millors índexs d’ocupació durant les diferents temporades (pre temporada 52%, temporada 72% i post temporada 62%).
- L’interès de mercats estratègics per Lloret és manté i creixen altres que s’havien vist frenats per les restriccions de la pandèmia compensant la pèrdua dels turistes dels països de l’est.
- El mercat nacional creix en interès en els mesos de pre i post temporada, amb nivells creixents any rere any.
- En el cas d’Alemanya, la intensitat de cerques s’ha vist incrementada respecte el 2019.
- L’interès dels viatgers del Regne Unit ha crescut aquest 2023, superant fins i tot en alguns mesos els índexs de 2019
- A França, els mesos d’abril i maig creixen en interès, i es manté amb unes dades similars al 2022. Les cerques franceses provenen majoritàriament de Llenguadoc-Rosselló.
- L’estratègia de desestacionalització està donant els seus fruits sent la pre i post temporada cada cop més importants en l’any turístic.
- Al 2019 el pes dels visitants totals va ser del 21% en pretemporada, del 56% en temporada i del 23% en post temporada, en canvi al 2023 ha estat de 25% en pre temporada, 47% en temporada i del 29% en post temporada.
- Les activitats a la natura, l’esport i la cultura es consoliden a la proposta de valor de Lloret de Mar.
- Augment de mencions referents a les platges amb l’augment de mercats com l’alemany o britànic.
- La combinació Natura-Actiu i Esport esdevé el tercer destacat en mencions.
- Al top 5 d’atractius turístics s’hi troben el camins de ronda, seguits dels Jardins de Santa Clotilde, la platja de Fenals, la discoteca Tropics i la platja de Lloret.
- La destinació avança positivament en indicadors de satisfacció i percepció amb la renovació de la planta hotelera.
- El nivell de satisfacció de la planta hotelera reformada se situa en 77 punts i manté una tendència creixent al llarg dels anys.
- El nivell de preus, especialment a la categoria de 4 estrelles, es veu incrementat en un 10%, un % encara més superior en els casos dels hotels renovats.
- Es manté l’estada mitjana.
- Alemanya amb una estada mitjana de 5,8 dies; Bèlgica amb una estada mitjana de 5,7; Països Baixos amb 5,6 i Regne Unit amb 5,5 són els mercats més interessants en aquest àmbit.
- La capacitat aèria va suposar un fre pel 2023, les previsions del 2024 són més favorables.
- La capacitat global aèria a l’aeroport Girona-Costa Brava ha estat un 19% per sota de la del 2019.
- Les previsions del 2024 són optimistes amb una programació aèria un 45% superior a la del 2019 durant tots els mesos.
- Els indicadors de despesa mitjana amb targeta indiquen una tendència a la baixa.
- Mercats com Alemanya i Regne Unit, més susceptibles a la tour-operació presenten lleugers decrements en aquest indicador.
- En alguns mercats es pot intuir un increment de visites de segments de públic menys interessants per a la destinació.
- Es recomana centrar esforços en mercats que aporten major valor a la destinació.
- En funció de 12 variables relatives a perfil, despesa, estacionalitat, allotjament, interessos, pes i segment, s’identifiquen els mercats potencialment més interessants per a la destinació com poden ser Irlanda, Regne Unit, Bèlgica, Espanya o França.