Lloret de Mar es convertirà en la primera destinació turística del món a accedir a la certificació del Sistema de Gestió de la Sostenibilitat en Destinació Bioscore Sustainability, una certificació en sostenibilitat referent a nivell nacional i internacional que us permetrà disposar d’un sistema integral de gestió que inclou tant els equipaments públics com els establiments privats.
La certificació inclou les categories de restauració, transport, cultura (museus, teatre, Jardins de Santa Clotilde), activitats complementàries i equipaments públics com la piscina municipal o les Oficines de Turisme, que s’auditaran i on es realitzarà un monitoratge de la petjada de carboni, la petjada hídrica, la segregació de residus i els contractes de subministrament per millorar-ne l’eficiència, entre d’altres.
Pel que fa a l’allotjament, Lloret Turisme ja va col·laborar en l’impuls de la certificació de sostenibilitat Bioscore al costat del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar i actualment hi ha 27 establiments amb més de 15.000 places hoteleres que estan acreditades, fet que suposa més del 50% del total de la destinació.
Les certificacions Bioscore, a més, estan altament valorades pels diferents canals de distribució com Booking, Destinia, OntheBeach, Ecohotels.com, Greenline Hotels o Bidroom, cosa que contribueix sensiblement al posicionament comercial en l’àmbit de la sostenibilitat.
En paraules de l’alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas, l’acord “ratifica el compromís pel desenvolupament d’un model de turisme responsable de manera conjunta, àmbit públic i privat”.
Lloret Sostenible by Bioscore
“Lloret Sostenible by Bioscore” forma part del projecte global de la destinació “Lloret Sostenible” iniciat el 2021 amb l’objectiu de coordinar, millorar i donar visibilitat a la sostenibilitat turística de Lloret de Mar. Des de llavors s’han anat desenvolupant diferents accions com la creació de un pla de comunicació en sostenibilitat de la destinació amb notes de premsa i campanyes específiques, l’organització dos programes formatius en transformació ètica i sostenible i en innovació i sostenibilitat o la participació al projecte Greentour “Economia circular i turisme sostenible a destinacions de l’espai SUDOE” finançat amb fons europeus.
La sostenibilitat continuarà sent un dels principals eixos estratègics de Lloret de Mar aquest 2024 amb activitats vinculades a la descoberta de l’entorn natural (Lloret Nature); el projecte Little Foodies, en restauració infantil bona, sana i sostenible, i altres accions de compromís mediambiental com ara el pla de desenvolupament de la xarxa d’aigua regenerada o les platges sense fum.
Bioscore Sustainability, referent en certificació de sostenibilitat
L’empresa valenciana Bioscore Sustainability ofereix, entre altres serveis, tres tipus de certificats: per a allotjaments (Certificació de Sostenibilitat Bioscore), per a destinacions (Certificació del Sistema de Gestió de la Sostenibilitat en Destinacions Bioscore), i per a espais exteriors i instal·lacions hídriques d’esbarjo (Certificació Blue Leaf). A més de ser pioners com a destinació a la certificació del sistema de gestió de la sostenibilitat, la piscina municipal de Lloret de Mar també ha estat la primera instal·lació aquàtica d’aquest tipus a rebre el certificat Blue Leaf, un estàndard d’arquitectura i gestió sostenible d’espais exteriors d’establiments turístics de vacances i piscines estivals d’ús públic.
L’estàndard de Certificació de Sostenibilitat Bioscore (en què es basa la seva certificació per a allotjaments), ha rebut recentment el reconeixement del Global Sustainable Tourism Council (GSTC), un organisme internacional que estableix i gestiona els estàndards mundials de sostenibilitat, basats en quatre pilars : gestió sostenible; impactes socioeconòmics; impactes culturals; i impactes ambientals. L’estatus de reconeixement garanteix l’equivalència dels criteris establerts pel GSTC amb els estàndard de Certificació de Sostenibilitat Bioscore.