Lloret enceta l’any de la Capital de la Cultura Catalana, presentant els primers actes programats de gener a abril

L’acte es va fer ahir al vespre a la discoteca St. Trop davant de les principals entitats culturals del municipi

Pels primers sis mesos hi ha prop d’un centenar d’activitats programades

Lloret va presentar ahir a la nit els primers actes de Lloret com a Capital de la Cultura Catalana 2023. L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, va destacar que la celebració de Lloret com a Capital de la Cultura Catalana 2023 és a la vegada un repte per a Lloret i una oportunitat per posar en valor la cultura lloretenca des d’un punt de vista local. Tenim un any per endavant per posar en valor totes les disciplines artístiques que conviuen a Lloret”, va dir Dulsat, i mostrar la qualitat del teixit cultural lloretenc”.

Pels primers sis mesos de l’any hi ha prop d’un centenar d’activitats culturals programades que es podran anar consultant a través de la pàgina web www.ccclloret.cat

Presentació dels primers actes a la discoteca St. Trop.

L’alcalde Dulsat va explicar que “des del primer moment, Lloret ha volgut mostrar que és una ciutat diferent a la resta de capitals. Que té unes característiques que la fan diferent i que això cal posar-ho en valor com a tret identitari i distintiu”.

També, un dels eixos centrals de Lloret com a Capital de la Cultura Catalana 2023 serà la desubicació, treure de context algunes activitats amb l’objectiu de posar-ho en valor i ressaltar-ho. La discoteca St Trop, recentment guardonada com una de les millors discoteques del món i un símbol per a diferents generacions de lloretencs, es va creure ideal per a fer aquesta primera presentació.

4 de febrer, Revetlla de la Capital.

El primer acte pròpiament dit de la Capital de la Cultura Catalana 2023 serà el dissabte 4 de febrer quan s’ha programat La Revetlla de la Capital. Durant un matí es reuniran totes les entitats culturals de Lloret per tal que puguin mostrar què fan i poder-se donar a conèixer entre la gent de Lloret. El regidor de Cultura, Cristian Fernández, ha explicat que “hem volgut donar espai a les entitats de Lloret en el primer acte de Lloret com a Capital de la Cultura Catalana”.

El mateix dia 4 de febrer es repartirà el programa d’activitats corresponent als primers quatre mesos de l’any. Sortiran dos números més: de maig a setembre i el darrer que abraçarà les activitats programades d’octubre a desembre.  A banda de les activitats, la publicació també inclourà articles o reportatges vinculats amb la cultura lloretenca. La publicació també es penjarà a la web en format pdf.

Els eixos de la capitalitat cultural de Lloret. Som el que celebrem.

Sota el lema, Som el que celebrem, s’han vestit els principals eixos de Lloret com a Capital de la Cultura Catalana 2023 i que són, Som el que ballem, Som el que cantem, Som el que compartim, Som el que imaginem, Som el que defensem, Som el que agraïm.

Dins de l’eix Som el que ballem, s’inclouran totes les activitats vinculades a la dansa i al moviment. A l’eix Som el que cantem, s’hi trobaran programades totes les activitats lligades a la música i a la cançó. Dins de Som el que compartim s’hi han inclòs les activitats vinculades amb les expressions plàstiques, el patrimoni cultural, la literatura, les conferències… A l’eix Som el que imaginem, s’hi inclouen les activitats lligades a les arts en viu i les arts visuals. Som el que defensem servirà per incloure totes aquelles activitats relacionades amb la llibertat sexual i de gènere i, finalment, Som el que agraïm, s’utilitzarà al final de la Capitalitat per posar en valor un any de propostes culturals.

Acte inaugural: espectacle de dansa aèria amb la companyia Les Estampades, amb la participació dels vogadors de Lloret.

La plaça de l’Ajuntament és l’espai escollit per a l’acte inaugural de Lloret com a Capital de la cultura Catalana 2023. S’ha encarregat un espectacle de dansa aèria a càrrec de la companyia gironina Les Estampades. Es tracta d’una companyia especialitzada en el treball físic i la investigació corporal, que fusiona la dansa, el teatre i el circ, per tal de desenvolupar els seus espectacles que, s’adapten a mida que s’adapten a cada espai. Estaran dirigides per Sergi Ots, de la companyia Ponten pie i incorporaran la coreografia de diferents representants de clubs de rem de Lloret.

La comissària de la Capital de la Cultura Catalana, Amaranta Gibert, ha destacat que la idea d’incorporar els vogadors a l’acte inaugural de Lloret com a Capital de la Cultura Catalana “és una manera de retre homenatge als pescadors de Lloret i a la vinculació que al llarg de la història ha tingut Lloret amb el mar”.

La platja de Lloret, era un dels llocs on els arts de platja tenien més nomenada, així el caro era un bot típic d’aquests indrets. A Lloret, als caros també se’ls anomenava llaguts i d’aquí el nom actual de l’embarcació. A més, els llaguts lloretencs són els que es van incorporar a la processó marítima de Santa Cristina, d’on neix la regata S’amorra amorra. “Crèiem que la inauguració de Lloret com a Capital de la Cultura Catalana mereixia aquest reconeixement i estima als vogadors”.

Cicle de reflexió, Debat a bat.

Una de les activitats impulsades amb motiu de la capitalitat seran els debats. Sota el nom Debat a bat, s’han programat sis debats amb l’objectiu de reflexionar i posar en valor diversos temes com són: el teatre, l’estiueig a Lloret, els 500 anys de la Parròquia de Sant Romà o el cinema, entre d’altres. La peculiaritat d’aquests debats és que es faran en espais no convencionals i es volen enregistrar per tal de penjar-los a la web de la Capital de la Cultura i que tothom els pugui recuperar quan vulgui.

Exposició dedicada a Joan Sala Lloberas i una visita teatralitzada sobre  Visites guiades al patrimoni històric igualadí.

Dins la programació dedicada a la història i patrimoni hi destaca el 30 de març una exposició dedicada a Joan Sala Lloberas, pescador, escriptor autodidacta i pintor lloretenc que va retratar, per escrit i amb els seus pinzells, els ambients, costums i tradicions marineres de la seva vila natal.

Lloret i la poesia.

Amb motiu de la Capitalitat de la Cultura Catalana es vol vincular Lloret amb la poesia i posar-la en valor. Així, s’estan preparant diferents projectes i s’han programat diferents activitats relacionades amb la poesia.

La primera serà el 21 de març, Dia Mundial de la Poesia, quan es posarà en marxa la iniciativa, Poetes de Guàrdia, en la qual, qualsevol persona que ho hagi sol·licitat prèviament, rebrà aquell dia una trucada d’un poeta que li recitarà un poema vinculat amb Lloret.

També i amb l’associació LEAD i la Biblioteca es farà una edició especial de la proposta que encapçala aquesta entitat, el Radical Poesia i una cloenda dedicada a LLORET CIUTAT FEMINISTA amb l’espectacle EROS I THANATOS amb piano, flauta travessera i rapsoda.

El dramaturg i director de teatre lloretenc Xavier Albertí, estrenarà la gira de l’espectacle Don Ramón María del Valle Inclán.

L’espectacle Don Ramón María del Valle Inclán dirigida pel dramaturg i director lloretenc, Xavier Albertí, estrenarà la gira per Catalunya el 14 d’abril al Teatre de Lloret.  I sota la direcció d’Albertí el 5 de novembre es programarà l’espectacle El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc, protagonitzat per Pere Arquillué.

Es modernitza la sardana, La pubilla de Lloret.

Els músics lloretencs, Manel Alsina, i Marta Romeu, coneguda artísticament com a Tramma, han versionat la sardana La pubilla de Lloret. Es tracta d’una versió pop d’una sardana de l’any 1926 que es vol que es converteixi amb la cançó de la Capital de la Cultura Catalana. L’estrena de la cançó va ser ahir al vespre, durant la presentació dels actes.

 

Galeria

Notícies relacionades