Lloret Turisme organitza unes jornades sobre turisme inclusiu pel sector turístic de Lloret

Lloret de Mar fa anys que treballa en l’àmbit de l’accessibilitat de la destinació

La jornada ha inclòs ponències tècniques a càrrec de consultors d’empreses com Ilunion, Multisignes o l’Associació Pas a Pas amb taules rodones i testimoniatges personals

Lloret Turisme ha organitzat dues jornades formació dedicades al turisme inclusiu. Aquestes jornades, que s’han dut a terme a la Sala Polivalent de la Biblioteca Municipal ahir i avui, anaven adreçades al sector turístic i s’hi han inscrit una trentena de participants. A la benvinguda el regidor de Diversitat Funcional, Albert Ferràndez ha remarcat que “es tracta d’un programa pel nostre sector turístic que combina l’expertesa de consultors d’empreses especialitzades amb el coneixement de les associacions i entitats d’aquest àmbit tant al nostre municipi com del territori. Ells són els que coneixen les necessitats d’aquests públics i per tant són els que millor ens poden acompanyar en aquest camí cap a un turisme per a tothom que hem de treballar des d’una perspectiva professional combinada amb el valor afegit que ens donen les empreses i persones amb capacitats diferents de casa nostra”. En aquesta línia, per exemple, hi han contribuït entitats locals com Pas a Pas que treballa per la inclusió dels infants amb espectre autista.

La primera ponència centrada en explicar què és el turisme accessible ha anat a càrrec de Raúl Núñez, consultor d’accessibilitat i formació de l’empresa Ilunion del Grup Social ONCE, seguida de la d’Anna Maria Martin, directora de projectes d’accessibilitat sensorial a Multisignes amb la presentació “Sentir amb els ulls, amb el tacte… amb els sentits”. Posteriorment s’ha donat pas al testimoniatge de dos professors en llenguatge de signes, Carlos i Isabel Martínez, i s’ha acabat amb un taller de turisme accessible per a persones amb discapacitat física i discapacitat orgànica.

La segona jornada ha seguit amb la ponència de la directora de l’entitat local “Pas a Pas” en sensibilització sobre l’autisme, Eva Palau; un altre taller i una taula rodona sobre experiències del territori que ha comptat amb la participació de Montse Nualart, tècnica de Turisme Accessible de Consell Comarcal del Baix Empordà; Isabel Godoy, tècnica de Turisme Inclusiu-Senior al Patronat de Turisme Costa Brava Girona i el testimoniatge d’Isaac Padrós de l’Associació Multicapacitats i Cristina Marquès, membre de l’equip de Lloret Turisme. La gerent de Lloret Turisme, Elizabeth Keegan ha explicat que “es tracta d’una jornada de formació i sensibilització al nostre sector on treballem temes com l’atenció, però també la rellevància de la comunicació i la imatge, així com la importància que aquest treball inclogui tots els agents turístics com són l’allotjament, els agents de viatges, les activitats de lleure, la restauració i les entitats locals. El turisme inclusiu al final garanteix el benestar per tothom i això suposa una millora qualitativa de tota la destinació”.  Aquest 2022 Lloret Turisme ha portat a terme diferents accions per fomentar la inclusivitat com la incorporació dels bucles magnètics a les Oficines de Turisme o l’oferta de la visita guiada de la Ruta Indiana en llenguatge de signes en català. A més, aquest inici d’any també es va organitzar una formació en l’especialitat d’acompanyant en busseig adaptat organitzada per l’Associació Catalana de Busseig Emocional i Adaptat (ACBEA) amb la col·laboració de FECDAS (Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques) i Oceanos Diving Center de Lloret de Mar.

Lloret de Mar porta anys treballant en l’accessibilitat de la destinació, els darrers anys s’ha fet un gran esforç en la supressió de barreres arquitectòniques tant a nivell de municipi (voreres, plataforma única de vies, adaptació dels passos de vianants) com específicament amb el Pla d’Accessibilitat a les principals platges de la destinació (Lloret i Fenals) amb el servei de salvament i socorrisme que incorpora el suport al bany amb cadira amfíbia, zona d’ombra, dutxes accessibles… i garantint que tots els mòduls de miniclub i serveis com els de restauració siguin accessibles. Pel que fa al mobiliari urbà s’han incorporat elements de jocs de tipus inclusiu als parcs infantils, així com fonts adaptades, sanitaris, etc.

Pel que fa als equipaments municipals, anualment també s’hi van realitzant millores, concretament el 2021 es va instal·lar una plataforma elevadora al Pavelló Esportiu Municipal que dona accés a les grades i s’ha adaptat una zona de les grades del públic per a persones amb mobilitat reduïda, i aquest 2022 s’ha instal·lat una plataforma salvaescales a la part més antiga del cementiri municipal. A més, tots els equipaments públics disposen dels pictogrames tipus SAAC (Sistemes augmentatius i alternatius de comunicació) per a persones d’espectre autista i des de l’Ajuntament s’han tancat convenis amb diferents associacions locals i supramunicipals per afavorir aquesta inclusió de persones amb capacitats diferents com és el cas del conveni que té tancat el Teatre de Lloret amb l’Apropa Cultura des del 2019. Aquest 2022 en l’àmbit cultural també s’executarà una subvenció per a “textos de lectura fàcil” en els elements del MOLL.

A nivell educatiu l’Ajuntament de Lloret de Mar a més del personal del Departament d’Educació dota de personal les SIE de les escoles i per altra banda el recurs pedagògic de la maleta de la diversitat que s’ha endegat amb l’Associacio Pas a Pas amb recursos pedagògics per a adults perquè els infants i els seus pares puguin treballar a casa, a través d’un conte, la inclusió d’alumnes amb alguna discapacitat fent reflexions fora de l’aula que després es comparteixen a l’escola.

L’any passat a nivell de mobilitat també es va incrementar en 20 el nombre de places reservades per a Persones de Mobilitat Reduïda arribant a les 230 places i es va tancar un acord amb Park4Dis per incloure la informació de les places a la via pública de Lloret de Mar a la seva app per tal de facilitar-ne la seva localització als visitants. A més s’ha anat fent una adaptació progressiva dels semàfors per a invidents i fins al moment s’han adaptat el 62% dels passos semaforitzats (36 en total).

A nivell esportiu les facilitats que ofereix la destinació a nivell d’accessibilitat també han propiciat que aquest 2022 Lloret de Mar hagi estat la seu de l’estada d’entrenament de la Selecció Espanyola Absoluta d’Hoquei amb Cadira de Rodes Elèctrica (HSRE) o la seu del Campionat de Catalunya d’Atletisme Adaptat.

Equipaments que s’executaran en breu com a són la nova seu de Promoció Econòmica i el nou Mercat de Lloret també seran totalment accessibles.

La normativa d’accessibilitat també està adaptada al web municipal amb la incorporació d’un software tecnològic que permet adaptar-se a les diferents necessitats dels usuaris.

Galeria

Notícies relacionades