Aquest matí ha tingut lloc l’acte de cloenda del programa executiu de transformació ètica i sostenible de Lloret de Mar que ha organitzat Lloret Turisme conjuntament amb l’Institut de la Creativitat, la Tecnologia i l’Ètica del Turisme (ICTET) i la col·laboració del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar. El regidor de Seguretat Ciutadana i Serveis Jurídics, Jordi Sais ha destacat “la importància d’aquesta col·laboració publico-privada per avançar i continuar essent un referent turístic”.
En el tancament d’aquest programa formatiu, que ha comptat amb una cinquantena de participants, les empreses turístiques participants han presentat els plans de sostenibilitat que han anat treballant des del mes de febrer, data d’inici de la formació. Una quinzena d’allotjaments (Hotel Augusta Club & Spa, Hostal Los Pinares, Hotel Samba, Guitart Hotels, Càmping Lloret Blau, Hotel Acapulco, Dofi Jet Boats, Hotel Xaine Park, Grupo Díaz, Rosamar Hotels, Hotel Cleopatra & Spa, Marsol Hotels, Grup Frigola -Hotel Delamar i Gran Hotel Flamingo- i Evenia Hotels) han exposat els plans de sostenibilitat que han desenvolupat amb el suport de les sessions de mentoria que incloïa aquesta formació i que oferia l’assessorament i l’acompanyament dels formadors del programa executiu. Entre les iniciatives que s’han presentat aquest matí hi consten l’Augusta Club & Spa que ha compartit el seu projecte “Slow Travel”; l’Hotel Samba, establiment pioner a Catalunya en el tractament d’aigües grises; l’Hostal Los Pinares amb una proposta de valor centrada en el lema “menys és més”; el càmping Lloret Blau que ha explicat com treballen la sostenibilitat amb la incorporació de productes de neteja i higiene sostenibles (ecolabel); l’Hotel Cleopatra que ha presentat el seu nou projecte “Mindful Stays”; el Grupo Díaz que disposa de la certificació Biosphere o Evenia Hotels amb la seva estratègia Ecoevenia impulsada el 2019. En línies generals els establiments estan treballant en diferents iniciatives de sostenibilitat mediambiental com la substitució del plàstic, la instal·lació de fonts d’aigua, el control del malbaratament alimentari amb la reducció de bufets o oferint porcions més reduïdes, fomentant els acords amb proveïdors locals, la instal·lació de plaques solars o la reducció del paper amb eines de digitalització. Pel que fa la sostenibilitat social s’ha incidit en iniciatives per impulsar la igualtat de gènere, la formació permanent i la inclusió de persones amb capacitats diferents i, finalment, en el bloc de la sostenibilitat econòmica s’ha destacat la necessitat d’establir aliances amb altres agents municipals i del territori.
En paraules d’Elizabeth Keegan, gerent de Lloret Turisme: “Que el sector privat s’involucri i s’aconsegueixi que aquestes formacions esdevinguin projectes que s’incorporen al dia a dia de les seves empreses és el millor retorn per als mateixos establiments i per a la destinació, i reforça el nostre objectiu d’afrontar els nous reptes turístics de forma conjunta”.
En el marc de l’acte, Lloret Turisme també ha presentat el seu projecte en sostenibilitat, un dels eixos estratègics transversals del seu pla d’accions en els darrers anys. Com a principals iniciatives, s’ha plantejat crear una taula de treball amb col·laboradors locals així com donar major visibilitat i notorietat comunicativa a les accions de l’àmbit de la sostenibilitat que es duen a terme des de Lloret Turisme. Així s’ha incorporat una secció destacada al web de la destinació que inclou les notícies relatives a la sostenibilitat; un espai diferenciat al butlletí professional de Lloret Turisme que donarà visibilitat a les iniciatives sostenibles tan públiques com privades; i l’equip tècnic de l’ens ha adquirit el compromís de generar un mínim de dues notes de premsa mensuals sobre aquesta temàtica (a aquests efectes s’ha creat l’adreça de correu electrònic sostenibilitat@lloret.cat).
Enric Dotras, president del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar, ha avançat que “en breu presentarem un projecte conjunt com a destinació que ens permetrà posar en comú la consecució d’aquests objectius ODS a través d’un segell reconegut a nivell internacional”.
Tot i que avui ha tingut lloc el tancament d’aquest programa executiu, dilluns 23 de maig es durà a terme una darrera acció d’aquest pla formatiu: un benchmark on els participants podran conèixer de primera mà els casos d’empreses catalanes que han implementat o desenvolupen projectes d’èxit en l’àmbit de la sostenibilitat.
El programa executiu en transformació ètica i sostenible s’ha dut a terme des del 15 de febrer fins al 7 d’abril. En total, constava de 16 blocs temàtics i diversos casos pràctics sobre qüestions com l’ètica en el sector turístic, la gestió de recursos, la gastronomia sostenible, l’economia sostenible, l’empresa i les persones, el màrqueting i la promoció en sostenibilitat, la generació de valor o la responsabilitat social corporativa, entre d’altres. Una trentena de directius i membres del sector d’allotjament i d’agències de viatge han participat en aquest programa que es centrava en dos eixos estratègics: l’ètica i la sostenibilitat.
Aquesta iniciativa és un dels projectes estratègics del pla d’accions 2022 de Lloret Turisme i s’emmarca dins el Pla de sostenibilitat turística 2021-2023 de Lloret de Mar basat en quatre eixos: la gestió de la sostenibilitat turística, la conservació i millora del patrimoni cultural, la conservació i millora del medi ambient i el desenvolupament econòmic de la destinació.